Szybkie, proste i efektowne, czyli spaghetti z krewetkami! Jest naprawdę proste w przygotowaniu i jeżeli nieco znudziła Wam się klasyczna wersja spaghetti to koniecznie wypróbujcie tą. Ilość składników możecie modyfikować według własnych upodobań. Warto przygotować od razu nieco więcej bo z pewnością przyda się Wam na kolejny dzień (bądź na dokładkę)!
Składniki:
ok. 60 g makaronu spaghetti lub linguine
pomidory w puszce/passata (ok. 100 g)
garść krewetek
ząbek czosnku
pepperocino/chilli
oliwa z oliwek
sól, pieprz, mieszanka ziół włoskich
pieczywo na grzanki
Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek i pepperocino.
Dodajemy krewetki, trzymamy chwile na ogniu, po czym dodajemy pomidory w puszce i ogrzewany do momentu zagrzania się sosu.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Z pieczywa przygotowujemy grzanki na patelni – warto skropić je oliwą i dodać nieco przeciśniętego przez praskę czosnku (pieczywo kroimy drobno i podpiekamy lub rozdrabniamy w thermomixie).