TOFU z warzywami i kaszą jaglaną

tofu

Dziś mam dla Was prosty przepis na wegański obiad – łapcie przepis! Banalnie prosty, obfitujący w niezbędne dla naszego organizmu składniki pokarmowe i obłędny w smaku.

Składniki (na 1 porcję):

  • 100 g tofu twardego
  • 70 g papryki czerwonej
  • 150 g cukinii
  • 40 g cebuli
  • ząbek czosnku
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka szczypiorku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyć, obrać, usunąć części niejadalne.
  2. Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.
  3. Warzywa pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
  4. Tofu pokroić w kostkę.
  5. Kaszę zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 15 minut.
  6. W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulkę, dodać tofu i smażyć, aż się zarumieni.
  7. Dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do momentu lekkiego zarumienienia.
  8. Dodać kaszę i wymieszać całość. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.
tofu

Wartość odżywcza (1 porcja):

Wartość energetyczna 441 kcal
Tłuszcz 18,3 g
Węglowodany 52,5 g
Białko 21,3 g

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *