
Dziś mam dla Was prosty przepis na wegański obiad – łapcie przepis! Banalnie prosty, obfitujący w niezbędne dla naszego organizmu składniki pokarmowe i obłędny w smaku.
Składniki (na 1 porcję):
- 100 g tofu twardego
- 70 g papryki czerwonej
- 150 g cukinii
- 40 g cebuli
- ząbek czosnku
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka szczypiorku
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyć, obrać, usunąć części niejadalne.
- Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.
- Warzywa pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
- Tofu pokroić w kostkę.
- Kaszę zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 15 minut.
- W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulkę, dodać tofu i smażyć, aż się zarumieni.
- Dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do momentu lekkiego zarumienienia.
- Dodać kaszę i wymieszać całość. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.

Wartość odżywcza (1 porcja):
| Wartość energetyczna | 441 kcal |
| Tłuszcz | 18,3 g |
| Węglowodany | 52,5 g |
| Białko | 21,3 g |