Dziś mam dla Was prosty przepis na wegański obiad – łapcie przepis! Banalnie prosty, obfitujący w niezbędne dla naszego organizmu składniki pokarmowe i obłędny w smaku.
Składniki (na 1 porcję):
100 g tofu twardego
70 g papryki czerwonej
150 g cukinii
40 g cebuli
ząbek czosnku
50 g kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka szczypiorku
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać, usunąć części niejadalne.
Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą.
Warzywa pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać.
Tofu pokroić w kostkę.
Kaszę zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 15 minut.
W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulkę, dodać tofu i smażyć, aż się zarumieni.
Dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do momentu lekkiego zarumienienia.
Dodać kaszę i wymieszać całość. Gotowe danie posypać szczypiorkiem.