Czy wiecie, że dowiedziono, iż kwasy omega-3 wykazują działanie antydepresyjne, przeciwzapalne, czy też przeciwnowotworowe? We wpisie szczypta informacji o istotności kwasów tłuszczowych OMEGA-3 w naszej diecie.
Postaram się chociaż w skrócie przedstawić Wam ich rolę w naszym organizmie, a co za tym idzie – benefity ich suplementacji. Niestety, nasza dieta często nie zapewnia odpowiedniej ich ilości poprzez niskie spożycie ryb dlatego warto włączyć profilaktycznie suplementacje do codziennej diety.
Rola kwasów OMEGA-3 w organizmie:
- wpływają pozytywnie na funkcjonowanie UKŁADU NERWOWEGO, działają ANTYDEPRESYJNIE, ograniczają prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera, demencji, poprawiają PAMIĘĆ oraz zdolności poznawcze 🧠
- poprawiają ODPORNOŚĆ organizmu – co jest niezwykle istotne w czasach pandemii 🦠
- działają PRZECIWZAPALNIE, a także ograniczają częstotliwość zachorowania na choroby przewlekłe o charakterze zapalnym (w tym migrenowy ból głowy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna) ❗️
- zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby UKŁADU KRĄŻENIA 🩸
- wskazane są w profilaktyce, a także leczeniu NADWAGI oraz OTYŁOŚCI (wpływają m.in. na obniżenie poziomu trójglicerydów, zwiększenie uczucia sytości oraz ograniczenie apetytu) 🍔
- biorą udział w zapobieganiu oraz leczeniu CUKRZYCY TYPU 2 🍭
- są wskazane zwłaszcza w okresie CIĄŻY – wpływają na prawidłowy rozwój mózgu zarodka i funkcjonowanie neuronów, ograniczają ryzyko przedwczesnego porodu 🤰🏼
- wpływają na rozwój UKŁADU NERWOWEGO u niemowląt i małych DZIECI 👶🏼👧🏼
- działają PRZECIWNOWOTWOROWO, ograniczając ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego czy też prostaty 👏🏼
- działają PRZECIWUTLENIAJĄCO 🥳
- ograniczają częstotliwość występowania ALERGII 😨
Jak wybrać dobry suplement z OMEGA-3? Czym powinien się charakteryzować?
- dawka – profilaktycznie: ok. 0,5-1 g kwasów omega-3 (DHA+EPA)/tabletkę
- pochodzenie kwasów omega-3: małe rybki morskie, algi, tran – olej z wątroby dorsza
- certyfikaty
- dodatek witaminy E – zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych omega-3