Lato w pełni, upały nas nie opuszczają, zatem w naszej kuchni nie może zabraknąć miejsca na… domowe lody! Zdrowe, banalnie proste (może aż za bardzo?), przepyszne w smaku – idealne na takie właśnie dni!
Niewiele jest takich miejsc, w których znajdziemy w pełni naturalne, domowe lody, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Niestety, często nie jesteśmy świadomi tego, co zawiera się w składzie kupnych lodów oraz ile mają one tak naprawdę wspólnego z prawdziwymi owocami i naturalnymi dodatkami. A wbrew pozorom tak niewiele trzeba, aby przygotować naturalne, zdrowe i pełne odżywczych składników lody, które nie tylko zaspokoją nasze pragnienie i ochłodzą nas w te upalne dni, ale również odżywią nasze ciało od środka.
Mam dziś dla Was lody, które przygotowałam z użyciem szpinaku i banana, które świetnie się razem komponują. Spokojnie, jeżeli nie przepadacie za szpinakiem – w tym przypadku jest on praktycznie niewyczuwalny. Dzięki użyciu tych składników lody te są bogate w składniki mineralne i witaminy – żelazo, antyoksydanty, witaminę K (szpinak), magnez, potas (banan) i wiele więcej. Miód jako najcenniejszy dar natury, poza niepowtarzalnym smakiem stanowi m.in. naturalny antybiotyk dla naszego organizmu. W moim przepisie nie mogło zabraknąć „kokosowego dodatku” – na szczęście z pomocą przyszły wiórki kokosowe, które nadają lekko kokosowego posmaku.
Spróbujcie sami! 🙂
Składniki:
- mrożony szpinak (ok. 200 g)
- 2 banany
- ok. 2 łyżek miodu pszczelego
- garść wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Banany obieramy, kroimy na mniejsze części i miksujemy razem ze szpinakiem. Dodajemy miód i wiórki kokosowe, miksujemy całość.
Przygotowane lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 3h.
Nareszcie! Lody posypujemy wiórkami kokosowymi i możemy delektować się ich smakiem!
Niestety, przy aktualnie wysokich temperaturach zdecydowanie za szybko ulegają roztopieniu, zatem… bierzemy się do jedzenia! 🙂