Dziś mam dla Was niezwykle proste w przygotowaniu tiramisu, które jest zdecydowanie lżejsze niż klasyczna wersja. Mascarpone zostało zastąpione jogurtem, cukier – miodem pszczelim, a dodatek banana nadaje dodatkowego niebanalnego smaku i słodyczy. Taki deserek pasuje idealnie do kawy i jest znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego tiramisu.
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- 100 g jogurtu
- łyżeczka miodu pszczelego
- 2 podłużne biszkopty
- 1/4 filiżanki kawy espresso
- aromat waniliowy
- 1/2 banana
- ok. 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- kostka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
- Jogurt wymieszać dokładnie z miodem.
- Przygotować przezroczystą szklankę, na spodzie ułożyć pokruszone herbatniki/biszkopty, zalać kawą, dodać kilka kropli aromatu waniliowego i wymieszać.
- Plasterki banana ułożyć pionowo na ściance szklanki, do środka nałożyć jogurt z miodem.
- Całość posypać kakao i startą na małych oczkach kostką czekolady.
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna | 266 kcal |
Tłuszcz | 6 g |
Węglowodany | 45,2 g |
Białko | 8,3 g |
Kto chętny na taki deserek? 🙂