Szybkie i lekkie TIRAMISU z bananem

tiramisu

Dziś mam dla Was niezwykle proste w przygotowaniu tiramisu, które jest zdecydowanie lżejsze niż klasyczna wersja. Mascarpone zostało zastąpione jogurtem, cukier – miodem pszczelim, a dodatek banana nadaje dodatkowego niebanalnego smaku i słodyczy. Taki deserek pasuje idealnie do kawy i jest znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego tiramisu.

Składniki (na ok. 10 sztuk):

  • 100 g jogurtu
  • łyżeczka miodu pszczelego 
  • 2 podłużne biszkopty 
  • 1/4 filiżanki kawy espresso 
  • aromat waniliowy 
  • 1/2 banana
  • ok. 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • kostka gorzkiej czekolady 

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt wymieszać dokładnie z miodem.
  2. Przygotować przezroczystą szklankę, na spodzie ułożyć pokruszone herbatniki/biszkopty, zalać kawą, dodać kilka kropli aromatu waniliowego i wymieszać. 
  3. Plasterki banana ułożyć pionowo na ściance szklanki, do środka nałożyć jogurt z miodem.
  4. Całość posypać kakao i startą na małych oczkach kostką czekolady. 
tiramisu

Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna266 kcal
Tłuszcz6 g
Węglowodany45,2 g
Białko8,3 g

Kto chętny na taki deserek? 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *