Coś dla urody, czyli JAGLANKA

Obfitują w witaminy z grupy B, zawierają kwas krzemowy, witaminę E czy cynk, a jednocześnie pozbawione są glutenu, co może być dodatkowym atutem dla osób zmagających się z celiakią. Mowa o płatkach jaglanych, których obecność w codziennej diecie może przynieść korzyści dla Twojej urody. Przekonaj się, jakie właściwości kryją w sobie wspomniane płatki, a co za tym idzie – jakich benefitów możesz się spodziewać po ich spożyciu. Sprawdź też przepis na przepyszną jaglankę, aby dodatkowo wesprzeć piękną skórę, włosy i paznokcie – od wewnątrz.

Z wielu powodów szukamy wygody w naszej kuchni. Stąd też coraz częściej sięgamy po łatwe i szybkie w przygotowaniu posiłki. Jednym z „wygodnych” produktów, który z powodzeniem możesz wykorzystać w swojej kuchni są płatki jaglane. Są to naturalne płatki pozyskiwane z ziarna prosa. Nie dość, że okazuje się, że mają ciekawe właściwości, zwłaszcza w kontekście naszej cery to jeszcze możesz je dodać do wielu posiłków, urozmaicając je, np. jogurtu czy owoców. Możesz też pokusić się o jaglankę na śniadanie, na którą przepis znajdziesz na samym końcu.

Płatki jaglane – jakie mają właściwości?

Czy wiesz, dlaczego warto urozmaicić dietę płatkami jaglanymi?

  • wspierają prawidłową pracę układu nerwowego (dzięki witaminom z grupy B),
  • wspomagają wygładzenie cery, a także wzmocnienie włosów i paznokci (dzięki obecności kwasu krzemowego),

To tylko kilka zalet przypisywanych płatkom jaglanym (jak i zarówno kaszy jaglanej) , które wybrałam, aby przekonać Was do ich spożycia.

Koniec teorii, czas na praktykę!

Przepis na jaglankę z płatków jaglanych

Zapraszam do kuchni na moje ulubione śniadanie z płatkami jaglanymi w roli głównej 🙂

Jaglanka

Co potrzebujesz?

  • szklankę mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego, migdałowego)
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych

1 dużą łyżkę:

  • wiórków kokosowych
  • nasion słonecznika
  • siemienia lnianego

łyżeczkę:

  • oleju kokosowego
  • cynamonu
  • nasion chia
  • szczyptę imbiru
  • opcjonalnie do dekoracji: miód, daktyle
Jaglanka

Mleko wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu wsyp płatki jaglane, zmniejsz ogień do minimum.

Jaglanka

Wymieszaj, a następnie po ok. minutce gotowania stopniowo zacznij dodawać pozostałe składniki. Trzymaj na gazie do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji (w moim przypadku ok. 2 minuty).

Jaglanka

Przełóż do miseczki. Możesz polać miodem lub posypać rozdrobnionymi daktylami dla osłodzenia całości.

Voilà!

Jedz a będziesz coraz piękniejsza! 🙂

Piśmiennictwo:

  1. Achremowicz B., Haber T., Kaszuba J., Puchalski C., Wiśniewski R. Płatki zbożowe – ocena porównawcza. Część I. Porównanie składu chemicznego i mineralnego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2016; 2: 97-102.

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *