Coś dla urody, czyli JAGLANKA

jaglankaDuża zawartość składników mineralnych, żelaza, lecytyny, a ponadto bogata w tryptofan, krzem, miedź, błonnik a przede wszystkim witaminy z grupy B, nie zawiera glutenu, zatem wskazana dla osób obciążonych celiakią… Lista jak widać jest długa.

Ale co za tym idzie? Jakie korzyści płyną z wymienionych właściwości? O co chodzi z tymi PŁATKAMI JAGLANYMI?!

Otóż, jak można się domyślić, mają one bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie i stan organizmu. Ostatnio coraz częściej o nich głośno, jednak wcześniej mało kto o nich słyszał. A szkoda, bo nie dość że zdrowe to bardzo smaczne.

Ale przejdźmy do konkretów. Jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie płatków jaglanych?

  • Oczyszczenie organizmu
  • Złagodzenie objawów przeziębienia (eliminują nagromadzony śluz)
  • Poprawienie pamięci i koncentracji (dzięki lecytynie)
  • Ulepszenie stanu skory, włosów i paznokci (dzięki krzemu)
  • Usprawnienie trawienia (są lekkostrawne i bogate w błonnik)
  • Lepsze funkcjonowanie układu nerwowego (witaminy z grupy B)

To tylko kilka zalet przypisywanych płatkom jaglanym (jak i zarówno kaszy jaglanej) , które wybrałam, aby przekonać Was do ich spożycia.

Koniec teorii, czas na praktykę!

Zapraszam do kuchni na moje ulubione śniadanie z płatkami jaglanymi w roli głównej 🙂

Jaglanka

Co potrzebujesz?

  • szklankę mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego, migdałowego)
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych

1 dużą łyżkę:

  • wiórków kokosowych
  • nasion słonecznika
  • siemienia lnianego

łyżeczkę:

  • oleju kokosowego
  • cynamonu
  • nasion chia
  • szczyptę imbiru
  • opcjonalnie do dekoracji: miód, daktyle

Jaglanka

Mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wsypujemy płatki jaglane, zmniejszamy ogień do minimum.

Jaglanka

Mieszamy, następnie po ok. 1 minuty gotowania stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Trzymamy na gazie do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji (w moim przypadku ok. 2 minuty).

Jaglanka

Podajemy w miseczce, można użyć miodu lub daktyli dla osłodzenia całości.

Voilà!

Jedz a będziesz coraz piękniejsza! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *