Lato to zdecydowanie czas, w którym nie może zabraknąć lekkich, obfitujących w sezonowe owoce deserów. Tym razem przygotowałam dla Was przepis na gofry, które ostatnio coraz częściej goszczą w mojej kuchni. Dla mnie smak lata to właśnie m.in. gofry – lekkie, chrupiące i pożywne.
Przepis, który znajdziecie poniżej można powiedzieć, że jest uniwersalny – gofry nie wychodzą z niego dominująco słodkie, dzięki czemu można je wykorzystać również w wersji z dodatkami na słono (bądź nie dodawać wówczas wcale cukru lub zmniejszyć jeszcze jego ilość). Wolę dodać nieco słodkich dodatków (takich jak np. dżem domowej roboty czy miód pszczeli), dzięki czemu całość świetnie się wyrówna i nie będzie za słodko 🙂
Jeżeli macie ochotę na inne letnie desery zerknijcie koniecznie na lody szpinakowo-bananowe, pancakes czy rafaello.
Składniki (ok. 4-6 sztuk):
- 2 jaja kurze
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej (można również zamiennie wykorzystać taką samą ilość mąki pszennej)
- 200 g mleka (można zastąpić zsiadłym mlekiem lub jogurtem, a w wersji bezlaktozowej – mlekiem bez laktozy lub jogurtem bez laktozy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia gofrownicy
- 3 łyżeczki ksylitolu
- szczypta soli
- do podania: np. jogurt naturalny, dżem domowej roboty, świeże owoce, miód pszczeli, nasiona słonecznika
Sposób przygotowania:
Na początku mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche (oprócz soli). Żółtka oddzielamy od białek. Kolejno dodajemy żółtka do suchych składników i pozostałe składniki mokre (oprócz białek). Mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu uzyskania sztywnej piany. Do przygotowanej wcześniej masy dodajemy łyżką ubitą pianę, mieszając delikatnie.
Jak najlepiej sprawdzić czy białka są już odpowiednio ubite? Odwrócić miseczkę do góry nogami – jeżeli piana jest sztywna, nie zaczyna wypływać – wówczas białka są prawidłowo ubite.
Gofrownicę nagrzewamy, natłuszczamy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka bądź ręcznika papierowego.
Przygotowaną uprzednio masę nakładamy do gofrownicy i pieczemy do momentu uzyskania złocistych gofrów.
Podajemy zaraz po przygotowaniu z dodatkiem np. domowego musu owocowego, jogurtu, sezonowych owoców czy też dżemu.