Dziś, po dłuższej przerwie mam dla Was przepis na amerykańskie, śniadanie na słodko, które powstało w trakcie trwania sesji (nie bez powodu!). Bez obaw, nie będzie tłusto i kalorycznie – pancakes, które przygotowałam stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek, który zapewni Wam uczucie sytości na dłużej.
Jak wszyscy wiemy, śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków spożywanych w ciągu dnia. W związku z tym niezwykle ważne jest, aby po wypiciu porannej wody z cytryną (więcej tutaj) dostarczyć naszemu organizmowi pełnowartościowego posiłku, który zaopatrzy nas w niezbędną energię oraz uczucie sytości na dłużej.
Pancakes, w zdrowej wersji są pełne odżywczych składników, bogatych w błonnik (płatki owsiane), białko (jajka, jogurt naturalny, siemię lniane) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT (siemię lniane). Ksylitol, który jest naturalną substancją słodzącą nadaje słodkiego smaku, a jednocześnie nie dodaje masę pustych kalorii, jest zatem świetnym, naturalnym zamiennikiem cukru. Co więcej, dodatek domowej granoli jeszcze urozmaica nasze „amerykańskie śniadanie” – jest ona pełna super foods, stanowi zatem prawdziwą bombę odżywczą (więcej na jej temat znajdziecie w osobnym wpisie). O truskawkach chyba zbyt wiele pisać nie muszę – zdecydowanie królują, zatem ich wybór był dla mnie oczywisty. Dodam, że oprócz niezastąpionego smaku i aromatu dostarczają witaminy C, wspomagając produkcję kolagenu (upiększają nas od środka!).
Poza tym, przygotowanie pancakes jest naprawdę proste i nie zajmie Wam dużo czasu. Warto poświęcić tę chwilę w kuchni z rana, uwierzcie! Zresztą, przekonajcie się sami 🙂
Składniki (na ok. 7-8 placuszków):
- 2 jajka
- 4 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki płatków owsianych
- łyżka wiórków kokosowych
- łyżka siemienia lnianego
- ok. łyżki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- odrobina soku z cytryny
- olej kokosowy do smażenia
- dodatkowo (do podania): truskawki, domowa granola (przepis tutaj)
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy ksylitol i ubijamy mikserem na sztywną pianę.
W trakcie ubijania dodajemy cynamon oraz sodę oczyszczoną.
Do powstałej piany z białek dodajemy „mokre składniki”, tj. żółtka, jogurt naturalny oraz sok z cytryny, mieszamy delikatnie ze sobą łyżką.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy całość.
Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną nierafinowanego oleju kokosowego do momentu uzyskania złocistego koloru.
W międzyczasie przygotowujemy polewę – miksujemy blenderem truskawki (najlepiej w wysokim naczyniu).
Pancakes gotowe! Układamy jeden na drugim, polewamy musem truskawkowym i posypujemy domową granolą.
Bon Appetit! 🙂