Jak często zdarza Ci się oprzeć pokusie sięgnięcia po coś słodkiego?
Zazwyczaj ulegamy chwilowym zachciankom, wybierając niezdrowe, wysokokaloryczne przekąski, takie jak batony, ciastka, cukierki, które dostarczają nam tylko pustych kalorii i tymczasowego napływu energii, która finalnie bardzo szybko nas opuszcza. I do tego pozostają wyrzuty sumienia. Czy jednak zawsze źródłem energii muszą być tego typu przekąski? Otóż nie. I dodam, że mam na to kilka sposobów.
Nutella jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie, sprzedawanym częściej niż rodzi się człowiek. Można ją kupić tak naprawdę wszędzie. Niestety, jej skład ma wiele do życzenia, a jej częste spożywanie daje się we znaki naszej sylwetce. Czy można pobudzić kubki smakowe czekoladowym smakiem nutelli jednocześnie dostarczając składników odżywczych dla ciała?
Jasne, że tak! Z myślą o smakoszach nutelli oraz wszystkich, którzy lubią sięgnąć po słodką przekąskę przygotowałam domową nutellę, która dzięki odżywczym składnikom stanowi zdrową przekąskę a smakiem dorównuje prawdziwej nutelli, dzięki czemu jest doskonałym jej zamiennikiem.
Dla tych, którzy nie przepadają za awokado, dobra wiadomość – jest ono praktycznie niewyczuwalne, więc niech nie zmyli Was jego obecność. Natomiast nasza nutella dzięki temu zyskuje bardzo dużo na wartości – jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe („dobry” tłuszcz), witaminę E, błonnik i wiele innych – wszystko dzięki właśnie awokado. Banany z kolei zaspokoją nas swoją słodyczą, dodatkowo dostarczając spore ilości magnezu i potasu. Imbir pobudzi przemianę materii, a także nada wyrazistości. Koniecznie spróbujcie!!!
Co jest nam potrzebne?
- 1 duże awokado
- 2 banany (w zależności od wielkości awodako – ja w trakcie robienia dodałam jeszcze jednego)
- ok. 2 łyżki wiórków kokosowych
- ok. 2 łyżek gorzkiego kakao
- ok. łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- miód (opcjonalnie)
I co teraz?
Awokado oraz banany kroimy w kostkę.
Następnie wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami.
Miksujemy mikserem/blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
To wszystko! Wystarczy tak niewiele aby pobudzić nasze kubki smakowe 🙂
Rozkoszujcie się jej smakiem!