PLEŚŃ w żywności

pleśń

Jak to jest z tą pleśnią? Czy można odkroić spleśniały kawałek i zjeść pozostałą część? Odpowiedź znajdziecie we wpisie!

Czy można konsumować żywność z pleśnią?

Oczywiście, ze NIE można odkroić kawałka – należy wyrzucić cały produkt! Odpowiedź jest prosta, a mimo to wiele osób popełnia ten błąd.

Wbrew pozorom pleśń nie obejmuje tylko części, która jest widoczna na pierwszy rzut oka (są to jedynie zarodniki). Należy pamiętać, że jej korzenie wchodzą w głąb produktu – stad CAŁY PRODUKT nie nadaje się do spożycia!

Zatrucia i niekontrolowany rozrost

Ponadto niektóre rodzaje pleśni wytwarzają mykotoksyny, które mogą prowadzić do poważnych zatruć (a nie jesteśmy pewni jaki dokładnie rodzaje pleśni powstał na naszym produkcie).

Warto rozróżnić również tutaj np. ser pleśniowy, który zawiera korzystne dla zdrowia rodzaje pleśni od powstającej w NIEKONTROLOWANY sposób pleśni na produktach spożywczych.

Wyjątki?

Są jednak nieliczne wyjątki, takie jak TWARDE SERY (np. parmezan), z których można odkroić kawałek z pleśnią, gdyż przy takiej zwartej strukturze pleśń nie przedostanie się w głąb produktu.

Ale przecież szkoda wyrzucić…

Wiem, ze nieraz jest nam szkoda wyrzucić sporą ilość żywności zapleśniałej, zwłaszcza w dobie „zero waste”, jednak w tym przypadku jest to jedyny sposób na zachowanie zdrowia. Pamiętajcie, że długotrwałe spożywanie produktów z pleśnią może nawet zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory!

Bądźcie zatem czujni! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *