Jako wielka miłośniczka kokosu podrzucam Wam zdrowe, a zarazem słodkie rafaello o cudownym, kokosowym smaku, które świetnie komponuje się z popołudniową „małą czarną”. Domowe rafaello jest doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek, pełnych białego cukru, tłuszczu oraz mleka w proszku.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju przekąski i potrawy zawierające w sobie kokos (pod każdą postacią!), o czym już niejednokrotnie wspominałam. Postanowiłam przygotować zdrowe, bogate w składniki odżywcze, mocno kokosowe rafaello, zachowując jednocześnie oryginalnie słodki smak (dzięki naturalnemu słodzikiem – daktylom). Wykorzystałam kaszę jaglaną, która dodatkowo wzbogaca deser – jest bowiem uważana za jedną z najzdrowszych kasz.
Domowe rafaello nie tylko smakuje obłędnie, ale jest również świetnym pomysłem na zdrowy, pełnowartościowy deser. Niestety, zbyt szybko znika z talerza, co na szczęście (w tym przypadku) nie jest powodem do wyrzutów sumienia!
Spróbujcie sami 🙂
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g jogurtu naturalnego
- 60 g wiórków kokosowych + do obtoczenia kulek
- ok. 80 g daktyli
- ok. 30 g migdałów w płatkach
- łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
- ziarenka laski wanilii
- orzechy laskowe
Kaszę jaglaną gotujemy przez ok. 20 min. Następnie (jeżeli jest taka konieczność) odcedzamy kaszę i dodajemy daktyle. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz orzechów) i miksujemy ze sobą przy pomocy blendera.
Na talerzu rozsypujemy wiórki kokosowe i nakładamy po ok. łyżce powstałej masy, do każdej wkładając po orzechu laskowym.
Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Przygotowane rafaello posypujemy dodatkowo wiórkami i wkładamy do lodówki (najlepiej smakuje schłodzone!).
Miłośnicy kokosu (i nie tylko)! Czas zaspokoić ciało i duszę 🙂
4 komentarze
Czy po wyjęciu z lodówki one bardzo miękną?Chciałabym też zapytać jak myślisz, czy długo pozostają świeże, czy raczej przez użycie kaszy są do natychmiastowego spożycia? Chciałam dać komuś w prezencie, więc musiały by wytrzymać choć kilka dni.. 😊
Trochę miękną, aczkolwiek to wszystko zależy jak długo będą przechowywane w temperaturze pokojowej, dlatego też najlepiej przechowywać je w lodówce jak najdłużej. Kilka dni spokojnie wytrzymają 🙂
I ile sztuk mniej więcej wychodzi z tej ilości, bardzo proszę napisz. Pozdrawiam
Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 kuleczek, wszystko zależy też jakiej wielkości robisz kuleczki. Pozdrawiam 🙂