Chinkali to tradycyjne pierożki wywodzące się z kuchni gruzińskiej, którym ciężko się oprzeć. Mięsko gotowane z rosołkiem w sakiewce nabiera cudownego smaku, a wypływający później bulion po przegryzieniu pierożka jest niezastąpiony… Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudniejsze w porównaniu do klasycznych pierogów – zobaczcie sami!
Składniki (ok. 15-20 sztuk):
Ciasto:
450 g mąki pszennej (typ 450)
210 g ciepłej wody
żółtko
pół łyżeczki soli
Farsz:
0,5 kg wołowiny
duża cebula
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
garść nasion kolendry + duża garść świeżej kolendry w liściach (opcjonalnie można zastąpić świeżą pietruszką)
280 ml rosołu
oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jak należy prawidłowo konsumować nasze chinkali?
Pierożki konsumujemy jedynie przy użyciu dłoni, bez pomocy sztućców. Należy podnieść za uformowane zlepienie w górnej części i nadgryźć delikatnie tak, aby początkowo wypić wypływający ze środka bulion, po czym spożyć pozostałą część chinkali.
Jeden komentarz
Lepszych nie jadłem, mega😊