Smak budyniu, jak i jego zapach kojarzą mi się z dzieciństwem. Niejednokrotnie stanowił on jeden z moich ulubionych deserów. Niestety, kiedy przeanalizowałam skład „proszku” z którego przygotowujemy budyń doszłam do wniosku, że najzdrowszą i najsmaczniejszą opcją będzie zrobienie domowego budyniu.
Wbrew pozorom walory smakowe, jak i wizualne budyniu sklepowego nie wynikają z obecności w nim ziarenek wanilii czy gorzkiej czekolady, lecz z dodawanych do niego aromatów oraz barwników. Najczęściej w składzie takiego budyniu znajdziemy:
- skrobię modyfikowaną – zagęstnik, który może być szkodliwy dla zdrowia, dodatek „modyfikowany”,
- aromat – może być naturalny lub syntetyczny, dlatego najlepiej go unikać,
- cukier, syrop glukozowo – fruktozowy – spożywane w dużych ilościach mogą być szkodliwe, powinniśmy dlatego wybierać produkty zawierające naturalne substytuty cukru, np. miód,
- mleko w proszku – technologicznie przetworzone, może zawierać szkodliwe substancje,
- karagen (E 407) – substancja zagęszczająca, może mieć działanie kancerogenne (rakotwórcze),
- żółcień chinolinową ( E 104) – barwnik, który może mieć działanie kancerogenne, wywoływać reakcje skórne, nadpobudliwość.
Jak sami widzicie lista jest długa, a taki budyń sklepowy pozostawia wiele do życzenia… Jeżeli macie ochotę na prawdziwy, zdrowy, domowy budyń, przepis podrzucam poniżej 🙂
Składniki (4 porcje):
- 4 szklanki mleka roślinnego, ja użyłam sojowego (jeżeli macie pewne źródło możecie użyć mleka krowiego)
- 4 żółtka jaj kurzych
- szklanka jogurtu naturalnego
- ok. 2 łyżek skrobi ziemniaczanej
- łyżka mąki jaglanej (opcjonalnie)
- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- ziarenka z laski wanilii
- miód pszczeli (opcjonalnie, ilość zależy od tego, jak słodki budyń chcecie uzyskać – ja użyłam ok. 2 łyżek)
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- do dekoracji: wiórki kokosowe, opcjonalnie: orzechy brazylijskie lub inne
Sposób przygotowania:
Trzy szklanki mleka gotujemy z olejem kokosowym na małym ogniu. Pozostałą szklankę mleka wlewamy do miseczki, dodajemy skrobię ziemniaczaną, mąkę jaglaną i mieszamy ze sobą.
Dodajemy żółtka oraz ziarenka wanilii i dokładnie mieszamy całość.
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i energicznie mieszamy do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć.
Połowę przygotowanego deseru przelewamy do szklanych naczyń. Do pozostałego budyniu w garnuszku dodajemy kostki gorzkiej czekolady i mieszamy ze sobą do momentu ich rozpuszczenia się.
Jeden komentarz
Super deser!!! Polecam, po prostu trzeba spróbować😛