BUDYŃ waniliowo-czekoladowy

budyń

Smak budyniu, jak i jego zapach kojarzą mi się z dzieciństwem. Niejednokrotnie stanowił on jeden z moich ulubionych deserów. Niestety, kiedy przeanalizowałam skład „proszku” z którego przygotowujemy budyń doszłam do wniosku, że najzdrowszą i najsmaczniejszą opcją będzie zrobienie domowego budyniu.

Wbrew pozorom walory smakowe, jak i wizualne budyniu sklepowego nie wynikają z obecności w nim ziarenek wanilii czy gorzkiej czekolady, lecz z dodawanych do niego aromatów oraz barwników. Najczęściej w składzie takiego budyniu znajdziemy:

  • skrobię modyfikowaną – zagęstnik, który może być szkodliwy dla zdrowia, dodatek „modyfikowany”,
  • aromat – może być naturalny lub syntetyczny, dlatego najlepiej go unikać,
  • cukier, syrop glukozowo – fruktozowy – spożywane w dużych ilościach mogą być szkodliwe, powinniśmy dlatego wybierać produkty zawierające naturalne substytuty cukru, np. miód,
  • mleko w proszku – technologicznie przetworzone, może zawierać szkodliwe substancje,
  • karagen (E 407) – substancja zagęszczająca, może mieć działanie kancerogenne (rakotwórcze),
  • żółcień chinolinową ( E 104) – barwnik, który może mieć działanie kancerogenne, wywoływać reakcje skórne, nadpobudliwość.

Jak sami widzicie lista jest długa, a taki budyń sklepowy pozostawia wiele do życzenia… Jeżeli macie ochotę na prawdziwy, zdrowy, domowy budyń, przepis podrzucam poniżej 🙂

Składniki (4 porcje):

  • 4 szklanki mleka roślinnego, ja użyłam sojowego (jeżeli macie pewne źródło możecie użyć mleka krowiego)
  • 4 żółtka jaj kurzych
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • ok. 2 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • łyżka mąki jaglanej (opcjonalnie)
  • łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • ziarenka z laski wanilii
  • miód pszczeli (opcjonalnie, ilość zależy od tego, jak słodki budyń chcecie uzyskać – ja użyłam ok. 2 łyżek)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  •  do dekoracji: wiórki kokosowe, opcjonalnie: orzechy brazylijskie lub inne

budyńbudyń

Sposób przygotowania:

Trzy szklanki mleka gotujemy z olejem kokosowym na małym ogniu. Pozostałą szklankę mleka wlewamy do miseczki, dodajemy skrobię ziemniaczaną, mąkę jaglaną i mieszamy ze sobą.

budyń

Dodajemy żółtka oraz ziarenka wanilii i dokładnie mieszamy całość.

budyń

Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną mieszaninę i energicznie mieszamy do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć.

budyń

Połowę przygotowanego deseru przelewamy do szklanych naczyń. Do pozostałego budyniu w garnuszku dodajemy kostki gorzkiej czekolady i mieszamy ze sobą do momentu ich rozpuszczenia się.

budyńbudyń

Może Ci się również spodobać

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *