Dziś przepis na domowe, dwuskładnikowe lody! Warto zrobić od razu więcej i mieć w zapasie w zamrażalniku. Ilość składników zależy tak naprawdę od tego, jaka słodkość najbardziej Wam odpowiada.
Przepis na lody pojawił się już kiedyś na blogu, w tym przypadku były to jednak lody szpinakowo-bananowe (link tutaj). Dziś przepis bardziej klasyczny, równie prosty 🙂
Dlaczego warto przygotowywać takie domowe lody?
- mają prosty skład i nie zawierają zbędnych dodatków
- są bardzo proste w przygotowaniu
- przygotowywane są ze świeżych składników
- są zdrowsze w stosunku do kupnych lodów
- stanowią dodatkową porcję owoców w ciągu dnia
Składniki:
- truskawki – ok. 300-400 g
- banan – 2-3 szt.
- opcjonalnie: miód pszczeli
Sposób przygotowania:
- Umyte i obrane owoce umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
- Całość przelewamy do plastikowego pudełeczka, szczelnie zamykamy i przekładamy do zamrażalnika na co najmniej kilka godzin.
- Gotowe!