Dziś mam dla Was przepis na proste smoothie bowl z ekspresową granolą, podpatrzony u Justyny Świetlickiej. Przepis jest naprawdę banalnie prosty i ekspresowy – do tego patent z granolą z patelni jest genialny! Smoothie świetnie sprawdzi się zwłaszcza na śniadanie, zapewniając z samego rana energię na dłużej.
Składniki:
Smoothie:
- ok. 200 g jogurtu (ja użyłam sojowego i naturalnego)
- 1 banan
- opcjonalnie: 1 łyżka pasty kokosowej
Granola
- ok. 2 łyżek płatków owsianych
- ok. 1 łyżki nasion słonecznika
- ok. 1 łyżki orzechów
- ok. 2 łyżek rodzynek
Dodatkowo do posypania na wierzch: ulubione świeże owoce 🙂
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na smoothie umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki.
- Na patelni podprażamy składniki na granolę – na nie dużym ogniu, mieszając często, przez kilka minut.
- Przygotowane smoothie posypujemy granolą i dekorujemy ulubionymi owocami.
Czyż to nie jest banalnie proste? A do tego ten smak! Zdecydowanie jest to jedno z moich ulubionych śniadań ostatnio 🙂
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna | 532 kcal |
Tłuszcz | 17,8 g |
Węglowodany | 87,9 g |
Białko | 13,6 g |
Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak Wam smakuje i czy lubicie takie smoothie bowl 🙂