Dziś mam dla Was przepis na jajecznicę w wersji wege – jest tak samo prosta w przygotowaniu jak klasyczna jajecznica i smakuje tak samo dobrze. Jeżeli nie macie pomysłu na tofu to spróbujcie koniecznie tofucznicy, która sprawdzi się genialnie na śniadanie, jak i na kolacje.
Składniki (na 1 porcję):
- pół kostki tofu naturalnego (90 g)
- odrobina oleju rzepakowego (ok. 1 łyżki)
- odrobina wody
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta kurkumy
- opcjonalnie: mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- do dekoracji: odrobina zieleniny, np. szczypiorek, pietruszka, roszponka
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
- W międzyczasie tofu odsączyć z wody i rozkruszyć bezpośrednio na patelnię.
- Chwilę podsmażyć, podlać wodą i dusić przez kilka minut, do odparowania wody.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie.
- Udekorować zieleniną. Gotowe! Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem 🙂
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna | 172 kcal |
Tłuszcz | 14,8 g |
Węglowodany | 3,1 g |
Białko | 9,4 g |
W komentarzach dajcie koniecznie znać czy próbowaliście tofucznicy i jeżeli tak, to z czym najbardziej Wam smakuje 🙂