Są coraz bardziej popularne (i nie bez powodu), choć nie wszędzie można je znaleźć. Słodkie, pełne wartościowej skrobi, witamin, żelaza, magnezu, potasu. Oczywiście, że mowa o słodkich ziemniakach, a mianowicie – batatach.
Słodkie ziemniaki, jak sama nazwa wskazuje – charakteryzują się słodkim smakiem, zatem są również bogate w węglowodany, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednocześnie, obniżają one poziom glukozy we krwi. Poza tym, bataty potrafią sycić na długo, posiadają więcej wartości odżywczych oraz niższy indeks glikemiczny od tradycyjnych ziemniaków.
Dziś mam dla Was propozycję na prostą przekąskę, którą możecie jednocześnie wykorzystać jako dodatek do dania głównego. Frytki z batatów mają ciekawy smak, a wszystko zależy jeszcze od doboru przypraw, których użyjemy. W przepisie podrzucam Wam zestaw przypraw, który bardzo przypadł mi do gustu. Każdy ma inne smaki, więc dajcie się ponieść wyobraźni!
Składniki:
- 1 batat
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól (ja użyłam himalajskiej), pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, curry
Sposób przygotowania:
Batata umyć pod bieżącą wodą, obrać i pokroić w plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć równomiernie przygotowane frytki. Skropić oliwą z oliwek, posypać ulubionymi przyprawami wg uznania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok. 25 min (do momentu zarumienienia i uzyskania preferowanej miękkości).
Uwaga! Znikają dość szybko z talerza 🙂
Polecam!