Klasyczne, tradycyjne, domowe, ręcznie robione, uwielbiane przez wszystkich… Już na samą myśl nasze kubki smakowe szaleją! Dziś we wpisie przepis na pierogi ruskie, których smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Niejednokrotnie podglądałam pracę taty w kuchni – wiedza przekazana przez niego pozwoliła mi na uzyskanie tego niepowtarzalnego smaku. Warto poświęcić trochę czasu w kuchni na naturalne i przede wszystkim niezastąpione w smaku pierogi!
Składniki:
Farsz:
- 0,6 kg twarogu
- 2 duże cebule
- ok. 0,7 kg ziemniaków
- 1 jajo kurze
- olej rzepakowy nierafinowany (do smażenia cebuli)
- pieprz, sól
Ciasto:
- ok. 200 g mąki żytniej i ok. 500 g mąki pszennej (LUB: 350 g mąki żytniej i 350 g mąki pszennej – jednakże w tym przypadku ciasto jest bardziej kruche i mniej elastyczne; LUB klasycznie: 700 g mąki pszennej)
- 2 jaja kurze
- 250 ml ciepłej wody
- sól
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzątku, solimy i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia. Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie twaróg wraz z ostudzonymi ziemniakami ugniatamy przy pomocy tłuczka lub praski. Dodajemy kolejno zeszkloną cebulkę (wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem), jajko i przyprawiamy do smaku. Warto przyprawić farsz mocniej, aby finalnie uzyskać wyrazisty smak. Na koniec łączymy wszystkie składniki ze sobą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto:
W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz sól. Wlewamy ciepłą wodę, wbijamy jajka i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
W przypadku zbyt klejącego się ciasta dodajemy więcej mąki; gdy z kolei ciasto jest za twarde, dodajemy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką.
Przygotowujemy stolnicę o dużej powierzchni oraz wałek. Stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki, odrywamy niewielki kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 2 mm.
W razie potrzeby w trakcie wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. Następnie przy użyciu szklanki lub wykrawacza do pierogów wycinamy kółka w cieście. Kolejno nakładamy na każde kółko odpowiednią ilość farszu (ok. łyżeczki) tak, aby można było swobodnie kleić pierogi (najlepiej jest formować z farszu małe kulki).
Każde kółko z ciasta warto przed sklejeniem rozciągnąć delikatnie tak, aby farsz nie dostał się na jego brzegi (zapobiega to rozklejaniu się pierogów podczas gotowania, a także ułatwia ich lepienie). Kółka wraz z farszem kładziemy na dłoni, składamy na pół i rozpoczynamy lepienie pierogów. Polecam sklejanie ciasta we wzorki, co oprócz estetycznego i oryginalnego wyglądu chroni dodatkowo ciasto przed rozklejeniem.
Pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie przez czas ok. 7-9 min. Po wrzuceniu do wody delikatnie mieszamy w celu zapobiegnięcia przyklejenia się pierogów do dna.
W trakcie gotowania również mieszamy co parę minut.
Pierogi ruskie najlepiej komponują się z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym nierafinowanym w towarzystwie zeszklonej cebulki oraz (lub) skwarków.
Delektujcie się!
2 komentarze
Niech żałuje ten co nie jadł, wyrafinowany smak! Spróbujcie!!!
Bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu!!!