W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem przygotowałam dla Was zdrową, a jednocześnie słodką alternatywę dla tradycyjnych, niestety pełnych tłuszczu i kalorii pączków.
Babeczki, których przepis mam dziś dla Was stanowią zdecydowanie lżejszą i bogatszą w cenne składniki przekąskę, niż ociekające tłuszczem pączki. Jak przystało na tłusty czwartek nie zabrakło w nich tłuszczyku, jednak jest go zdecydowanie mniej i nie są one smażone, a pieczone w piekarniku.
Tłusty czwartek, zresztą jak sama nazwa mówi – jest ściśle związany ze spożywaniem potraw obfitych w tłuszcze. Najpopularniejszymi przysmakami pojawiającymi się na stołach w tym dniu są pączki, faworki, a także oponki. Niestety, wszystkie z nich są pełne niezdrowego tłuszczu i olbrzymich ilości kalorii. Tradycja, z definicji przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, a zjedzenie jednego pączka „od święta” nie powinno nam zaszkodzić…
Odkąd zaczęłam się zdrowo odżywiać i zwracać uwagę na skład kupowanych produktów, czy ich pochodzenie zauważyłam, że mój organizm nie domaga się niezdrowych, pełnych cukru i tłuszczu przekąsek. Świadome i zdrowe odżywianie, a także traktowanie jedzenia nie tylko jako przyjemność, ale również jako cudowne paliwo dla naszego organizmu jest kluczem do sukcesu. To od nas zależy co trafia na nasze stoły, jaka jest jakość spożywanych produktów, z jakich źródeł pochodzą, czy składają się z naturalnych składników oraz, czy mają korzystny wpływ na stan naszego organizmu. Odżywiając się zdrowo nasz organizm odwdzięcza się – polepsza się nasze samopoczucie, zwiększa się wydajność umysłowa, nasz cera promienieje, nie mamy wyrzutów sumienia, a także jesteśmy bardziej energiczni i pełni życia.
To, czy będziemy objadać się tłustymi przysmakami w nadchodzące święto, czy zjemy symbolicznego pączka zależy wyłącznie od nas samych. Dla tych z Was, którzy lubią słodkie, ale i zdrowe przekąski mam przepis na babeczki z dżemem, które są u mnie nie pierwszy raz alternatywą dla tradycyjnych, niezbyt zdrowych pączków.
Uwaga! Zdecydowanie za szybko znikają z talerza!
Składniki (ok 12 babeczek):
- ok. 230 g jogurtu naturalnego
- 300 g mąki jaglanej
- ok. 100 g masła
- 100 g miodu pszczelego
- ziarenka z laski wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- dżem (ja użyłam truskawkowego z czerwoną porzeczką z Łowicza zagęszczonego sokiem jabłkowym, bez dodatkowego cukru)
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sitko. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wszystkie składniki (oprócz dżemu) mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane ciasto nakładamy do formy na babeczki do połowy wysokości, a następnie nakładamy po łyżeczce dżemu i przykrywamy pozostała ilością masy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 min.
A Wy? Którą opcję wybieracie?