Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jak zrobić własne, domowe ciasto francuskie, pozbawione zbędnych dodatków? Postanowiłam spróbować przygotować dla Was taki przepis i przekonać się czy jest to takie trudne. Koniec końców wyszło zdecydowanie lepsze jak to ze sklepowych półek – przede wszystkim jest bardziej puszyste, delikatne i… zdrowsze!
Czy zrobienie domowego ciasta francuskiego jest trudne?
Muszę przyznać, iż samo przygotowanie ciasta francuskiego nie jest absolutnie trudne, wręcz przeciwnie – składa się z powtarzalnych sekwencji. Niestety, jest jednak czasochłonne – na jego przygotowanie musimy zarezerwować sobie ok. 10-12h. Ale! Najwięcej zajmuje tu czas oczekiwania, a mianowicie czas przechowywania ciasta w lodówce. Nie zniechęcajcie się tym bo w tym czasie, kiedy ciasto jest w lodówce możecie spokojnie zająć się czymś innym 🙂
Czy taka wersja domowa jest już „odchudzona” i może jeść „do woli”?
Niestety, ciasto francuskie ma to do siebie, że jest i musi być po prostu tłuste. Nie zmienia to jednak faktu, że modyfikacja składu może poprawić jego jakoś zdrowotną i ograniczyć niepotrzebne dodatki.