Jeżeli macie ochotę na urozmaiconą, a równie prostą wersję omleta – spróbujcie koniecznie omleta sernikowego! Nutka sernika sprawia, że ze zwykłego omleta możemy mieć mini wersję sernika na szybko – np. na śniadanie. Smakuje obłędnie!
Świetnie sprawdza się na śniadanie, jak i zarówno na kolacje. Uwielbiam w nim prostotę i ten posmak sernika!
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakuje 🙂
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 50 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina olejku waniliowego
- dodatkowo: ok. łyżeczki powideł/dżemu
- do smażenia: odrobina oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksować z ksylitolem.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować całość.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem do momentu zarumienienia (najlepiej na małym ogniu pod przykryciem.
Wartość odżywcza (1 porcja 1 omlet z dżemem):
Wartość energetyczna | 342 kcal |
Tłuszcz | 12,2 g |
Węglowodany | 34,5 g |
Białko | 25,4 g |