Dziś kilka słów na temat wybranych, popularnych mitów żywieniowych, o których zapewne większość z Was słyszała. Czy kawa wypłukuje magnez? A ziemniaki są bardzo kaloryczne i wpływają na wzrost masy ciała? A gluten definitywnie trzeba wyeliminować z diety? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w tym artykule.
Mity żywieniowe a zdrowe odżywianie…
Sprawdź, które z nich znasz!
Kawa nie wypłukuje magnezu.
Właściwie to sama kawa dostarcza więcej tego składnika mineralnego niż tracimy go po przyjęciu kofeiny.
Gluten nie jest niezdrowy.
Chyba, że mówimy o wyjątkach, np. celiakii, w przypadku której wykluczenie glutenu jest konieczne. W tej jednostce chorobowej spożycie glutenu powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych, wpływa na zaburzenie wchłaniania itp. Unikanie glutenu przez osoby zdrowe może prowadzić do niedoborów żywieniowych, a także zbyt niskiego spożycia błonnika itd.
Nie ma ujemnych kcal.
Niestety, nie ma „magicznych” produktów, które pozwolą na szybką utratę masy ciała. Rozwiązaniem jest zastosowanie racjonalnej, prawidłowo zbilansowanej diety, a także wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej.
Spożywanie produktów „fit” nie sprawi, że nagle masa ciała się obniży.
Niestety, wydaje się, że produkty „fit” powinny załatwić sprawę. Rozwiązaniem jest jednak racjonalne spożycie produktów jak najmniej przetworzonych, niekoniecznie z dopiskiem „fit”, a także wprowadzenie aktywności fizycznej.
Cytryna nie jest najlepszym źródłem wit. C.
Dla porównania – nać pietruszki zawiera 269 mg/100 g, papryka – 125-200 mg/100 g, a cytryna – 40-60 mg/100 g.
Kawa nie jest niezdrowa.
Wyniki badań naukowych jednoznacznie pokazują, że picie kawy niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych (oczywiście nie każdy organizm jest taki sam więc to zależy, ale przeważają tu korzyści).
Głodówka nie jest dobrym sposobem na obniżenie masy ciała.
Regularne spożywanie posiłków ma korzystniejszy wpływ na spalanie tłuszczu niż głodówki. Długie przerwy między posiłkami wpływają na gwałtowny wzrost poziomu insuliny, która pobudza produkcję kwasów tłuszczowych i ich wzmożone magazynowanie.
Ziemniaki nie tuczą.
Właściwie to tuczą dodatki, które często są do nich dodawane, takie jak tłuszcz, czy też sosy. Same w sobie ziemniaki nie są tak kaloryczne.