Uwielbiam włoską kuchnię. Uwielbiam bazowe składniki, na których opiera się większość przepisów. Uwielbiam prostotę, szybkość a zarazem wyrafinowanie. Uwielbiam warzywa i świeże przyprawy, które po dodaniu nadają wyrazistości przyrządzanej potrawie. Uwielbiam oliwę, pomidory, czosnek i cebulę, które tak często występują w kuchni włoskiej. Uwielbiam różnorodność, która ją cechuje. Mhm…
Zatem, jak się zapewne domyślacie, dzisiaj przygotowałam dla Was danie po włosku. Jednak nie będzie to tak oczywiste i tradycyjne danie; nie będzie to przepis na spaghetti czy lasagne, które przychodzą nam pierwsze na myśl. Będzie nieco inaczej – bardziej „po mojemu”. Miłośnicy szpinaku powinni być zachwyceni…
Jak wcześniej już wspomniałam – uwielbiam prostotę i szybkość dań włoskich. Dzisiejszy przepis, a mianowicie RISOTTO również nie powinno być wyzwaniem; wszystkie składniki tak naprawdę łączymy ze sobą na jednej patelni, zachowując kolejność, którą już wkrótce Wam przedstawię. Potrzebujemy na to jednak czasu, ponieważ nasze risotto musi wchłonąć całą wodę, którą będziemy dodawać stopniowo. Mam za to dobrą wiadomość – nie powinno mieszać się go za często, więc zyskujemy czas na „ogarnięcie” innych rzeczy – możemy spokojnie wypić kawę, powiesić pranie, poczytać książkę… A teraz przejdźmy do mojego ulubionego zielonego warzywka!
SZPINAK to skarbnica składników mineralnych oraz witamin. Jest on bogaty w żelazo, tak cenne dla osób chorujących na anemię. Poza tym, zawiera antyoksydanty, biorące udział w obronie naszego organizmu. Kwas foliowy, który w nim występuje jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Z kolei obecność witaminy K pozytywnie wpływa na proces krzepnięcia krwi. Szpinak to również źródło wapnia, będącego budulcem kości. Jego spożycie zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, a także obniża poziom „złego”cholesterolu. Co ciekawe, w postaci soku pomaga w leczeniu depresji.
Zalet jak widać jest wiele… Dodatkowo, oprócz wymienionych powyżej właściwości jest on niskokaloryczny – w 100 g kryje się jedynie ok. 20 kcal. Zatem jest on przyjacielem smukłej sylwetki. Ostatnio coraz częściej jest głównym składnikiem przygotowywanych potraw. Opcji i połączeń jest nieskończenie wiele. Dzisiaj przedstawię Wam moją wersję, a mianowicie – risotto ze szpinakiem i łososiem.
Składniki:
- 200 g ugotowanego brązowego ryżu
- 300 g wędzonego łososia
- 450 g rozdrobnionego szpinaku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki wody
- ok. 130 g startego sera mozzarella
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu zeszklenia się.
Dodajemy szpinak i mieszamy całość.
Kolejnym krokiem jest dodanie ryżu i ponowne przemieszanie.
Po chwili wlewamy wino i mieszamy do czasu niemal całkowitego wchłonięcia. Następnie wlewamy porcjami wodę (ważne, aby zrobić to stopniowo – dodajemy kolejną porcję po wcześniejszym wchłonięciu wody). Cały ten proces trwa ok. pół godziny.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Uzupełniamy naszą potrawę pozostałymi składnikami, pozostawiając odrobinę sera do dekoracji. Mieszamy całość.
Możemy również udekorować risotto listkiem świeżej bazylii.
Bon Appetit! 🙂