Na Wielkanoc mam dla Was niezastąpiony przepis na domowy majonez. Jest naprawdę prosty, a przy użyciu blendera można zrobić go bardzo szybko i bez żadnego problemu. Łapcie przepis!
Składniki (najlepiej, aby były o temperaturze pokojowej):
• 2 żółtka
• łyżka ostrej musztardy (np. francuskiej Dijon)
• 200 ml oleju rzepakowego
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżeczka miodu
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Żółtka, musztardę, sok z cytryny i miód wlewamy do wysokiego, wąskiego naczynia (najlepiej o średnicy bardzo zbliżonej do średnicy blendera).
- Całość zalewamy olejem i wkładamy blender do samego dna naczynia.
- Włączamy blender na najwyższe obroty i miksujemy chwile, nadal trzymając na dnie końcówkę blendera (od tego momentu nie wyłączamy blendera, aż do przygotowania majonezu).
- Następnie, kiedy na dnie wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, stopniowo zaczynamy podnosić blender do góry, cały czas miksując (do momentu powstania jednorodnej, gęstej konsystencji). Czynność powtarzamy, obniżając blender w dół.
- Następnie doprawiamy do smaku.
- Ponownie blendujemy całość, do momentu zmiksowania wszystkich składników.
- Majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Wskazówka:
Jeżeli w trakcie blendowania majonez się zwarzy, nie należy przerywać miksowania – końcówkę blendera dłużej trzymamy w jednej pozycji i jeszcze wolniej przesuwamy końcówkę blendera wzdłuż naczynia i ubijamy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Warto pamiętać, że jednak taki majonez jest wysoce kaloryczny, a jego spożycie powinno się ograniczać do minimum. Warto przygotowując potrawy z jego dodatkiem zamienić np. połowę ilości na jogurt naturalny, co będzie zdecydowanie lepszym, zdrowszym wyborem 🙂
Dajcie znać jak Wam smakuje taki domowy majonez!