Każdy z nas ma w swoim życiu takie dni, kiedy konieczne jest wykonywanie pracy umysłowej na najwyższych obrotach. Nie jest to proste, kiedy przytłacza nas mnogość czynności do wykonania, a czas mija zdecydowanie szybciej niż zwykle.
Dlatego też, niezwykle ważne jest w tym czasie zadbanie o nasze odżywianie – to ono decyduje o kondycji organizmu, naszej wydajności umysłowej i możliwościach. Dostarczając odpowiednich składników możemy wspomóc nasz organizm, a tym samym zapewnić mu jak najlepsze warunki do pracy. W połączeniu z kilkoma „drobiazgami” i czynnościami, które nie są czasochłonne i trudne, możemy pracować zdecydowanie lepiej.
Dziś przygotowałam dla Was listę moich sposobów oraz produktów, które sprawdzają się znakomicie – przekonajcie się sami!
- Zawsze przygotowuję solidne, pełnowartościowe śniadanie, które jest podstawą – najczęściej jest ono na bazie mleka (owsianka, kasza jaglana, pęczak (przepis tutaj), placuszki bananowe (przepis tutaj)).
- Przygotowując śniadanie gotuję wodę na zieloną herbatę (więcej na temat zielonej herbaty tutaj). Pamiętajcie o krótkim czasie jej zaparzania – wtedy ma ona działanie pobudzające!
- Pamiętam o każdym posiłku w ciągu dnia – warto oderwać się od nauki chociażby na 15 min i przygotować zbilansowany posiłek, który zapewni nam cenną energię.
- W ciągu dnia uzupełniam na bieżąco płyny, najczęściej w formie ziołowych herbatek, które nie tylko świetnie smakują, ale wspomagają nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu – polecam: koper włoski, morwę białą, czystek (więcej tutaj), ostropest plamisty, skrzyp, dziurawiec; wieczorem na dobry sen: rumianek, melisę.
- W tym czasie, kiedy mój umysł ma masę zadań do wykonania pamiętam o orzechach jako przekąsce (zresztą mojej ulubionej) – wspierają one pamięć oraz wspomagają pracę mózgu, i nie tylko (więcej tutaj).
- Staram się wzbogacić dietę w magnez, który jest odpowiedzialny za funkcjonowanie układu nerwowego – jego niedobór może skutkować zmęczeniem i osłabieniem organizmu. Produkty bogate w magnez, które wplatam w moje codzienne menu: zielone warzywa liściaste (np. szpinak), migdały, orzechy laskowe, nerkowca; pestki dyni, owoce – jabłka, banany; gorzka czekolada.
- W moim zamrażalniku zawsze znajdziecie warzywa – są niedrogie, dostępne przez cały rok oraz stanowią źródło wielu witamin, szczególnie tak potrzebnych w tym czasie. Doskonale nadają się do wielu posiłków – ja najczęściej używam ich do obiadu wraz z ryżem, oraz jako dodatek do koktajli – szpinak jest moim ulubieńcem.
- Ogromną rolę w naszych możliwościach odgrywa sen – pozwala nam na regenerację i odpoczynek, które warunkują naszą sprawność kolejnego dnia. Zawsze dbam w tym czasie o to, aby zakończyć naukę nie za późno i przeznaczyć 7-8h na sen. Lepiej porządnie się wyspać i ogarniać od rana, niż późnym wieczorem, kiedy zmęczenie zaczyna dawać się we znaki. Ważne, aby uczyć się efektywnie!
- Kiedy wieczorem przychodzi zasłużony odpoczynek, staram się znaleźć chwilę i zadbać o siebie. Lubię w tym czasie rozłożyć matę i choć przez chwilę praktykować jogę. Stawiam też na świadomą pielęgnację ciała, stosując odpowiednio dobrane kosmetyki.
- Codziennie używam kropli do oczu – świetnie nawilżają i „odświeżają” zmęczone od czytania oczy.
Owocnej nauki! 🙂