W roli głównej – ORZECHY I MORWA BIAŁA

orzechyKażdy z nas zna ten moment w ciągu dnia, kiedy przychodzi nieodparta ochota na ”małe co nieco”. Często szukamy czegoś, co możemy sobie spokojnie chrupać lub podjadać, jako przekąskę. Dziś mam dla Was mój pomysł na zdrową przekąskę, banalną, choć nie do końca, bo bogatą w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zobaczcie sami!

Mieszanka orzechów:

  • Orzechy są przed wszystkim źródłem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), koniecznych do utrzymania równowagi biologicznej organizmu.
  • Orzechy laskowe zawierają najwięcej ze wszystkich witaminy E – nazywanej witaminą młodości; włoskie są bogate w magnez, zatem pomagają przezwyciężyć zmęczenie i odpędzić stres; brazylijskie (moje ulubione) dostarczają nam sporej dawki cynku, który poprawia metabolizm, stan włosów i paznokci, a także przyspiesza gojenie się ran; migdały obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL), są źródłem cennego błonnika; nerkowca natomiast zawierają żelazo, którego niedobór może skutkować anemią.
  • Wbrew pozorom, pomimo dużej zawartości tłuszczu, orzechy przeciwdziałają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej (oczywiście przy ich rozsądnym spożyciu).
  • Dodatkowo, służą one naszej urodzie – mają bardzo korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • Są one pełne składników mineralnych i witamin, m.in. magnezu, żelaza, fosforu, czy witamin z grupy B, czego efektem jest pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację – zapamiętajcie!
  • Ich spożycie zmniejsza ryzyku wielu chorób, zdecydowanie poprawia pracę mózgu.

Morwa biała:

  • Przede wszystkim, te małe owocki pomagają utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, ograniczają wchłanianie węglowodanów, przy czym są bardzo słodziutkie w smaku. Niemożliwe? A jednak! Dodatkowo, zmniejszają łaknienie na słodycze i są niskokaloryczne.
  • Poza tym, działają one przeciwnowotworowo oraz bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych jelit – poprawiają ich perystaltykę.
  • Są one pełne witamin z grupy B, C i PP.
  • Morwa może być świetnym uzupełnieniem śniadania! Pasuje do owsianki, jogurtu, granoli… Uwielbiam jej połączenie z orzechami.

orzechy

Dołączam banalny pomysł na pyszne, pełnowartościowe śniadanie, oczywiście z dodatkiem orzechów i morwy. Kilka minut i gotowe!

Bananowe placuszki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • łyżka płatków owsianych (ja użyłam jaglanych)
  • jogurt naturalny
  • orzechy
  • morwa biała
  • szczypta cynamonu
  • olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Jajka, banan, płatki i cynamon miksujemy ze sobą na gładką masę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę/olej kokosowy. Po rozgrzaniu oleju wlewamy przygotowaną masę i smażymy do momentu zarumienienia, obracamy. Podajemy z jogurtem naturalnym, orzechami i morwą.

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *