Muszę przyznać, że wcześniej bardzo rzadko zdarzało mi się robić knedle, a są tak banalnie proste w przygotowaniu! Zdrowe, a jednocześnie zaspokoją Wasze kubki smakowe na odrobinę słodyczy. Łapcie pomysł na obiad (i nie tylko)!
Składniki (na ok. 25-30 szt):
Ciasto:
- 700 g ziemniaków
- 2 jaja kurze
- 100 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Farsz:
- ok. 25-30 szt śliwek węgierek
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- cynamon
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Po ugotowaniu i odcedzeniu z wody zgnieść/przecisnąć przez praskę.
- W międzyczasie wydrylować umyte śliwki, umieścić w miseczce i posypać cynamonem, dodać powidła i wymieszać dokładnie.
- Do ostudzonych ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
- Na oprószonej mąką desce wyrobić wałeczek z części ciasta i podzielić nożem na równe części.
- Wyrobić w dłoniach kulkę, spłaszczyć i nałożyć na środek śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić i odłożyć na bok.
- Opisaną czynność powtarzać do momentu wykorzystania całości ciasta.
- Przygotowane knedle gotować w wodzie przez ok. 7 min (liczone od momentu wypłynięcia ich na wierzch).
- Najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu, z palonym masełkiem!
Wartość odżywcza (1 porcja – 6 szt):
Wartość energetyczna | 416,8 kcal |
Tłuszcz | 2,9 g |
Węglowodany | 87,3 g |
Białko | 12,1 g |