KNEDLE ze śliwkami

knedle

Muszę przyznać, że wcześniej bardzo rzadko zdarzało mi się robić knedle, a są tak banalnie proste w przygotowaniu! Zdrowe, a jednocześnie zaspokoją Wasze kubki smakowe na odrobinę słodyczy. Łapcie pomysł na obiad (i nie tylko)!

Składniki (na ok. 25-30 szt):

Ciasto:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 jaja kurze
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

  • ok. 25-30 szt śliwek węgierek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • cynamon

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Po ugotowaniu i odcedzeniu z wody zgnieść/przecisnąć przez praskę.
  3. W międzyczasie wydrylować umyte śliwki, umieścić w miseczce i posypać cynamonem, dodać powidła i wymieszać dokładnie.
  4. Do ostudzonych ziemniaków dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
  5. Na oprószonej mąką desce wyrobić wałeczek z części ciasta i podzielić nożem na równe części.
  6. Wyrobić w dłoniach kulkę, spłaszczyć i nałożyć na środek śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić i odłożyć na bok.
  7. Opisaną czynność powtarzać do momentu wykorzystania całości ciasta.
  8. Przygotowane knedle gotować w wodzie przez ok. 7 min (liczone od momentu wypłynięcia ich na wierzch).
  9. Najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu, z palonym masełkiem!
knedle

Wartość odżywcza (1 porcja – 6 szt):

Wartość energetyczna 416,8 kcal
Tłuszcz 2,9 g
Węglowodany 87,3 g
Białko 12,1 g

 

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *