LODY truskawkowo-bananowe

lody

Dziś przepis na domowe, dwuskładnikowe lody! Warto zrobić od razu więcej i mieć w zapasie w zamrażalniku. Ilość składników zależy tak naprawdę od tego, jaka słodkość najbardziej Wam odpowiada.

Przepis na lody pojawił się już kiedyś na blogu, w tym przypadku były to jednak lody szpinakowo-bananowe (link tutaj). Dziś przepis bardziej klasyczny, równie prosty 🙂

 Dlaczego warto przygotowywać takie domowe lody?

  • mają prosty skład i nie zawierają zbędnych dodatków
  • są bardzo proste w przygotowaniu
  • przygotowywane są ze świeżych składników 
  • są zdrowsze w stosunku do kupnych lodów 
  • stanowią dodatkową porcję owoców w ciągu dnia 
lody

Składniki:

  • truskawki – ok. 300-400 g
  • banan – 2-3 szt.
  • opcjonalnie: miód pszczeli

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i obrane owoce umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. 
  2. Całość przelewamy do plastikowego pudełeczka, szczelnie zamykamy i przekładamy do zamrażalnika na co najmniej kilka godzin.
  3. Gotowe!

Lubicie takie proste, domowe desery? Dajcie znać!

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.