Świąteczne PIERNIKI

piernikiŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się coraz większymi krokami, w związku z tym przygotowałam dla Was PIERNIKI, które są chyba jednymi z pierwszych na liście świątecznych wypieków.

Uwielbiam ten czas, kiedy to w kuchni wręcz wrze – aromatyczne potrawy i wypieki niesamowicie nadają swego rodzaju magii i uroku, przez co ten okres jest wyjątkowym i jedynym w swoim rodzaju. W kuchni królują przyprawy korzenne, które świetnie rozgrzewają nas od środka, kiedy na zewnątrz trzyma mróz.

Dziś przedstawiam Wam owoc mojej pracy w przygotowywaniu świątecznych wypieków. Dobrałam tak składniki, aby było zdrowo, smacznie i, jak to na pierniki przystało – słodko. Zauważyłam, że większość przepisów zawiera w liście składników kupną przyprawę do pierników, którą przygotowałam samodzielnie, eliminując jednocześnie dodatkową porcję cukru. Mam nadzieję, że posmakują Wam równie dobrze jak mnie i zagoszczą wśród świątecznych wypieków 🙂

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej (typ 720)
  • 200 g mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki melasy (ja użyłam ciemnej, aby pierniczki miały ciemniejszy kolor i bardziej korzenny smak)
  • 100 g oleju kokosowego
  • lekko roztrzepane jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawy korzenne: 2 łyżki cynamonu, łyżka kardamonu, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

piernikipierniki

piernikipierniki

W dużym garnku podgrzewamy miód, melasę, olej kokosowy oraz przyprawy korzenne. Mieszamy ze sobą drewnianą łyżką, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy sodę oczyszczoną, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

pierniki

Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sitko i dodajemy do przygotowanej mieszaniny. Mieszamy ze sobą drewnianą łyżką (masa nie będzie jeszcze jednolita), a następnie wbijamy jajko i ponownie mieszamy całość.

pierniki

Zawartość garnka wyciągamy na deskę o dużej powierzchni i zagniatamy rękami, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

pierniki

Ciasto równomiernie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm (w razie konieczności posypujemy blachę mąką), a następnie wycinamy pierniczki za pomocą foremek.

pierniki

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem), wykładamy dwie blachy papierem do pieczenia, na których następnie wykładamy przygotowane pierniki. W celu uzyskania połysku możemy posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, kiedy nabiorą złotawego koloru).

pierniki

Po wyciągnięciu pozostawiamy jeszcze przez kilka minut na blasze, następnie przekładamy na talerz do całkowitego ostygnięcia.

piernikipiernikipierniki

Udanych świątecznych wypieków! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *