PIERNICZKI last minute

pierniczki

Proste, niezastąpione i zdecydowanie obowiązkowe na święta Bożego Narodzenia… Jeżeli ktoś jeszcze nie robił pierniczków to podrzucam prosty przepis!

Składniki (na 2 blachy pierniczków, ok. 40-50 pierników, ale to zależy od foremek):

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka kakao
  • przyprawy korzenne: 2 kopiate łyżki cynamonu, 1 łyżka kardamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 jajko (lekko roztrzepane)
  • 100 g (ok. 4,5 łyżki) masła (o temp. pokojowej)
  • 150 g miodu pszczelego (ok. 1/3 szklanki)
pierniczki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w misce.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i ugniatamy do momentu uzyskania jednorodnej masy. 
  3. Na lekko oprószonej mąką desce rozwałkowujemy część ciasta (dobrze podzielić sobie ciasto np. na 3-4 części) na grubość ok. 5 mm i wycinamy pierniczki za pomocą foremek. 
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy przygotowane pierniczki.
  5. Pieczemy w 170°C z termoobiegiem przez 15 min.
  6. Gotowe!

Wartość odżywcza (1 pierniczek, zakładając jako całość 40 pierniczków):

Wartość energetyczna 68,6 kcal
Tłuszcz 2,3 g
Węglowodany 11,3 g
Białko 1,4 g
pierniczki

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *