Z pewnością spotkaliście się już nie raz z tymi portugalskimi muffinami, a część z Was miała okazję delektować się ich smakiem. Tak dobrze kojarzy mi się ich smak! Zdecydowanie są niepowtarzalne więc postanowiłam przygotować je w domu tak, aby móc cieszyć się nimi częściej i dłużej 🙂
Pastéis de nata to słynne lizbońskie muffiny, którym nie sposób się oprzeć! W Portugalii najczęściej podawane są na ciepło, z delikatną i kremową masą waniliową i kruchym spodem… Ich smak zachwyca już od pierwszego kęsa. Domowe nie są wcale trudne w przygotowaniu – a jednak efekt jest bezcenny 🙂
Składniki (na ok. 18-20 sztuk):
ok. 300 g ciasta francuskiego (przepis znajdziecie tutaj),
60 + 250 ml mleka,
3 łyżki mąki orkiszowej + 2 łyżki mąki pszennej,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
120 ml wody,
ok. 100 g ksylitolu,
laska cynamonu,
ok. 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
6 żółtek.
Sposób przygotowania:
Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu i lekkim ostygnięciu.