Dziś mam dla Was danie, które niejednokrotnie sprawdziło się w mojej kuchni, kiedy nie miałam czasu na gotowanie każdego dnia; kiedy najlepszą opcją było przygotowanie posiłku na kilka dni.
Starając się wymyślić coś niebanalnego, co będzie efektowne, nie znudzi się, a jednocześnie będzie łatwe w przygotowaniu, wpadłam na pomysł faszerowanej cukinii. Tylko co z farszem?! Jak skomponować składniki, żeby razem tworzyły spójną i klarowną całość – fizyczną, jak i smakową?
Mając na uwadze to, że potrzebuję posiłku na kilka dni, pomyślałam, że połączę ze sobą dwa dania – risotto oraz faszerowaną nim cukinię. Moim farszem jest zatem warzywne risotto, które przygotowane w nadmiarze w przepisie stanowi część dwóch posiłków – samo w sobie jako risotto oraz jako farsz dla cukinii.
Jaki jest tego efekt? Przekonajcie się sami!
Najpierw jednak parę słów o samej cukinii…
- przede wszystkim składa się z ok. 90% wody,
- jest lekkostrawna i niskokaloryczna,
- odznacza się niskim indeksem glikemicznym – dzięki temu nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi,
- wspomaga proces trawienia,
- jest bogata w witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego,
- co ciekawe – jest kuzynką dyni!
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- filet z piersi kurczaka
- ok. 80 g ryżu (ja użyłam Basmati)
- czerwona papryka
- kulka mozzarelli
- 2 małe cebule
- 5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- pietruszka
- sól, pieprz, przyprawa z suszonymi pomidorami
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy (nieco krócej niż jest zalecane), odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie, przyprawiamy, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.
Kurczaka smażymy na patelni, odstawiamy na bok.
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na większej patelni (do momentu zeszklenia). Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy ze sobą i chwilę podsmażamy.
Paprykę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy, cukinie przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, który kroimy również w kostkę. Dodajemy do ryżu oraz cebulki wraz z usmażonym kurczakiem. Przyprawiamy całość wg uznania. Mieszamy i podsmażamy.
Następnie faszerujemy wydrążone cukinie przygotowanym przez nas farszem.
Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach, którą następnie posypujemy cukinie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej cukinie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 25-30 min (do momentu, kiedy wierzch się zarumieni, a cukinie po wbiciu widelca będą mięciutkie).
Smacznego! 🙂