Faszerowana CUKINIA

cukiniaDziś mam dla Was danie, które niejednokrotnie sprawdziło się w mojej kuchni, kiedy nie miałam czasu na gotowanie każdego dnia; kiedy najlepszą opcją było przygotowanie posiłku na kilka dni.

Starając się wymyślić coś niebanalnego, co będzie efektowne, nie znudzi się, a jednocześnie będzie łatwe w przygotowaniu, wpadłam na pomysł faszerowanej cukinii. Tylko co z farszem?! Jak skomponować składniki, żeby razem tworzyły spójną i klarowną całość – fizyczną, jak i smakową?

Mając na uwadze to, że potrzebuję posiłku na kilka dni, pomyślałam, że połączę ze sobą dwa dania – risotto oraz faszerowaną nim cukinię. Moim farszem jest zatem warzywne risotto, które przygotowane w nadmiarze w przepisie stanowi część dwóch posiłków – samo w sobie jako risotto oraz jako farsz dla cukinii.

Jaki jest tego efekt? Przekonajcie się sami!

Najpierw jednak parę słów o samej cukinii

  • przede wszystkim składa się z ok. 90% wody, zatem niezwykle wspomaga nasz organizm w eliminowaniu toksyn – prawdziwy detoks!
  • jest lekkostrawna i niskokaloryczna
  • odznacza się niskim indeksem glikemicznym – dzięki temu nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi
  • przywraca naturalną równowagę, odkwaszając organizm oraz wspomagając proces trawienia
  • jest bogata w witaminę B, która jest przyjacielem naszego układu nerwowego
  • co ciekawe – jest kuzynką dyni!

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • filet z piersi kurczaka
  • ok. 80 g ryżu (ja użyłam Basmati)
  • czerwona papryka
  • kulka mozzarelli
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka
  • sól, pieprz, przyprawa z suszonymi pomidorami

Sposób przygotowania:

cukiniacukiniacukinia

Ryż gotujemy (nieco krócej niż jest zalecane), odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie, przyprawiamy, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek.

cukinia

Kurczaka smażymy na patelni, odstawiamy na bok.

cukinia

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na większej patelni (do momentu zeszklenia). Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy ze sobą i chwilę podsmażamy.

cukinia

Paprykę kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy, cukinie przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, który kroimy również w kostkę. Dodajemy do ryżu oraz cebulki wraz z usmażonym kurczakiem. Przyprawiamy całość wg uznania. Mieszamy i podsmażamy.

cukinia

Następnie faszerujemy wydrążone cukinie przygotowanym przez nas farszem.

cukinia

Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach, którą następnie posypujemy cukinie.

cukinia

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej cukinie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 25-30 min (do momentu, kiedy wierzch się zarumieni, a cukinie po wbiciu widelca będą mięciutkie).

cukinia

Smacznego! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *