Proste, lekkie i smaczne – kanapki z łososiem w roli głównej

kanapki z łososiemKróluje w naszej kuchni, zajmuje czołowe miejsce na liście spożywanych ryb w Polsce, bestseller pod względem smaku, właściwości, a w szczególności dzięki zawartych w nim kwasach tłuszczowych: omega-3 i omega-6… Mowa o… ŁOSOSIU!

Co on takiego ma w sobie? W końcu nie bez powodu tak często pojawia się na naszych stołach…

Łosoś, co ciekawe zaliczany jest do tłustych ryb morskich, zatem jak można się domyślić jego kaloryczność nie jest najniższa. O co zatem chodzi z tym łososiem? Dlaczego uchodzi za tak zdrową rybę? To dzięki obecności „dobrych” tłuszczy, których spożycie jest niezwykle ważne w naszej codziennej diecie. Stwierdzenie „kalorie kaloriom nie równe” nabiera tu mocy, bo mowa o „zdrowych” kaloriach, których dostarcza nam nasz nr 1 dzisiejszego wpisu.

Poza sporą dawką tłuszczy, otrzymujemy również wiele witamin, w tym witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz D. Nie zapominajmy o wspomnianych wcześniej kwasach tłuszczowych odgrywających tu kluczową rolę. Dzięki nim polepsza się, tak cenna dla nas pamięć, a także nastrój i samopoczucie. Zmniejszamy również ryzyko wystąpienia nowotworów oraz wspomagamy nasze oczy w procesie widzenia. Poza tym, porcja łososia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na jod i potas, zapewniając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie tarczycy a także pracę serca.

Pomysłów na jego podanie jest wiele. Mnie osobiście bardzo przypadło do gustu połączenie z białym serkiem. Jego delikatny, mleczny smak idealnie komponuje się z dobrze znanym nam smakiem łososia. Czym dodatkowo wzbogaciłam ten smak? Porcją białka i odrobiną zieleni.

Przekonajcie się sami!

Składniki:

  • 2 kromki ciemnego, pełnoziarnistego pieczywa
  • porcja białego serka
  • kilka plastrów łososia sałatkowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

kanapki z łososiemkanapki z łososiemkanapki z łososiem

Pieczywo smarujemy białym serkiem.

kanapki z łososiem

Nakładamy łososia oraz obranego i pokrojonego ogórka. Jajka kroimy na 3 części.

kanapki z łososiem

Pokrojone jajka układamy na kanapce. Całość posypujemy koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wypróbujcie i sami poczujcie ten smak! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *