Kiedy pierwszy raz kupiłam zielone szparagi w supermarkecie, nie miałam pojęcia co z nimi zrobić. Jak je przyrządzić? Z czym podać? Piec czy gotować?
Wzięłam się do działania. Wybrałam wersję z pieczeniem w piekarniku. Oliwa z oliwek, do tego trochę przypraw i gotowe. Jaki efekt końcowy? Sami się przekonacie. Ale najpierw może krótkie wprowadzenie i lekcja historii.
Szparagi były już powszechnie znane i cenione przez Rzymian, którzy traktowali je jako szczególny przysmak. Do Polski trafiły za czasów Napoleona. Obecnie największymi uprawami szparagów mogą szczycić się kraje, takie jak: Włochy, Holandia, Japonia, Tajwan oraz Stany Zjednoczone.
Od czego właściwie zależy ich kolor? Odpowiedź jest prosta: nasłonecznienie. Białe szparagi swój kolor zawdzięczają specjalnej uprawie w kopcach, gdzie pozbawione są dostępu do światła. Zielone – dzięki dużej ilości światła. Z kolei rzadko spotykany fioletowy kolor szparag jest efektem ograniczonego dostępu do oświetlenia.
Dlaczego są tak cenione? Po pierwsze: stanowią one niewyobrażalne źródło witamin oraz składników mineralnych. Poza tym są lekkostrawne i pomagają w regulacji układu trawiennego (dzięki błonnikowi) – w 100 g szparagów kryje się zaledwie 20 kcal. Uważane są ponad to za naturalne afrodyzjaki, a dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego wskazane są dla kobiet w ciąży (zapewnia on prawidłowy rozwój płodu). Regularnie spożywane działają rownież oczyszczająco i bakteriobójczo.
Mało zachęcające?
Dodam, że ich przygotowanie jest jeszcze prostsze niż się może wydawać.
No to do dzieła!
Potrzebujesz:
- pęczek zielonych szparag
- oliwę z oliwek
- przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, papryka (tak naprawdę wg uznania – wszystko zależy od
- tego jaki smak chcemy uzyskać)
- sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i ucinamy twarde, zdrewniałe koncówki.
Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek. Na koniec przyprawiamy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (należy obserwować w trakcie, wszystko zależy od tego, jaką miękkość preferujemy).
Upieczone szparagi wyciągamy i… Gotowe!
Można podawać jako przystawkę, przekąskę lub dodawać do dania głównego – makaronu, warzyw, ryb.
Najbardziej trafnym połączeniem są jajka sadzone, szynka parmeńska a także sery.
Satysfakcja gwarantowana! 🙂