Jak można wykorzystać mocno już dojrzałe banany? Bardzo prosto! Możesz z nich zrobić chlebek bananowy, który w połączeniu z domowym masłem orzechowym, odrobiną dżemu i świeżymi owocami smakuje obłędnie… Świetnie sprawdzi się na śniadanie bądź np. jako podwieczorek. Koniecznie sprawdź przepis!
Wersja chlebka na słodko? Jasne, że tak!
Jeżeli jesteś miłośnikiem słodkich śniadań to chlebek bananowy z pewnością przypadnie Ci do gustu! Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a co więcej jest sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów, które same w sobie są już mocno słodkie. Wypróbuj przepis na chlebek bananowy i przekonaj się 🙂
Składniki:
- 4 banany
- 3 jajka
- 100 g mleka
- szklanka płatków owsianych (zmielonych)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
- odrobina olejku waniliowego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie mokre składniki mieszamy ze sobą i łączymy z suchymi składnikami (świetnie sprawdza się tu thermomix).
- Po uzyskaniu jednolitej masy przelewamy do lekko nasmarowanej masłem podłużnej formy.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 35-40 min (najlepiej sprawdzić przy użyciu patyczka czy ciasto jest już upieczone; wilgotny patyczek – należy potrzymać jeszcze chlebek chwilę dłużej w piekarniku).