Czy wiesz, że termin spożycia żywności nie zawsze oznacza to samo i może występować na opakowaniach produktów spożywczych w dwóch wersjach? Zajrzyj koniecznie do wpisu i przekonaj się, na co warto zwrócić uwagę przeglądając etykiety.
Na co warto zwrócić uwagę?
Warto przyjrzeć się bliżej etykiecie produktu, która zawiera dwa różne sformułowania:
- „Należy spożyć do…”
- „Najlepiej spożyć przed…”
Są to dwa różne terminy, które należy odróżnić od siebie. Poniżej przygotowałam wyjaśnienie tych dwóch pojęć, co pozwoli Ci na zrozumienie różnicy.
„Należy spożyć do…”
- to termin przydatności do spożycia, który dotyczy produktów łatwo psujących się, nietrwałych mikrobiologicznie, z krótkim terminem przydatności
- odnosi się do produktów takich jak mleko i przetwory mlecze, świeże ryby, mięso, wędliny, soki niepasteryzowane
- nie należy spożywać produktów po upływie tego terminu, ze względu na brak przydatności do spożycia
„Najlepiej spożyć przed…”
- to data minimalnej trwałości, która dotyczy produktów, które długo są przydatne do spożycia
- odnosi się do produktów takich jak produkty zbożowe, słodycze, herbata, kawa, przyprawy
- jest to termin, do którego produkt prawidłowo przechowywany i transportowany zachowuje swoje właściwości mikrobiologiczne, fizyczne, chemiczne oraz organoleptyczne
- po upływie tej daty produkt może być nadal zdatny do spożycia