TERMIN spożycia żywności

termin spożycia żywności

Czy wiesz, że termin spożycia żywności nie zawsze oznacza to samo i może występować na opakowaniach produktów spożywczych w dwóch wersjach? Zajrzyj koniecznie do wpisu i przekonaj się, na co warto zwrócić uwagę przeglądając etykiety.

Na co warto zwrócić uwagę?

Warto przyjrzeć się bliżej etykiecie produktu, która zawiera dwa różne sformułowania:

  • „Należy spożyć do…”
  • „Najlepiej spożyć przed…”

Są to dwa różne terminy, które należy odróżnić od siebie. Poniżej przygotowałam wyjaśnienie tych dwóch pojęć, co pozwoli Ci na zrozumienie różnicy.


„Należy spożyć do…”

  • to termin przydatności do spożycia, który dotyczy produktów łatwo psujących się, nietrwałych mikrobiologicznie, z krótkim terminem przydatności
  • odnosi się do produktów takich jak mleko i przetwory mlecze, świeże ryby, mięso, wędliny, soki niepasteryzowane
  • nie należy spożywać produktów po upływie tego terminu, ze względu na brak przydatności do spożycia

„Najlepiej spożyć przed…”

  • to data minimalnej trwałości, która dotyczy produktów, które długo są przydatne do spożycia
  • odnosi się do produktów takich jak produkty zbożowe, słodycze, herbata, kawa, przyprawy
  • jest to termin, do którego produkt prawidłowo przechowywany i transportowany zachowuje swoje właściwości mikrobiologiczne, fizyczne, chemiczne oraz organoleptyczne
  • po upływie tej daty produkt może być nadal zdatny do spożycia

Czy zwracasz uwagę na etykiety i rozróżniasz te dwa terminy? Daj znać w komentarzu 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *