Świeże, chrupiące i mięciutkie pieczywo uwielbia chyba każdy z nas. W tym wpisie znajdziecie przepis na bajgle – bez konserwantów, zbędnych dodatków i z dobrej jakości składników. Spróbujcie zrobić je choć raz a gwarantuję Wam, że będziecie już do nich wracać. W dodatku są niebanalne i oryginalne – żeby nie było nudno!
Bajgle czy może… obwarzanki?
Niejednokrotnie sam bajgiel mylony jest z obwarzankiem. Cóż, oprócz tego, iż jest on mniejszy, bardziej pulchny i mięciutki, to jest on również przygotowywany z jednego kawałka ciasta, bez splotów. Poza tym, bajgle często podawane są w formie kanapek, zazwyczaj z przeróżnymi pastami (np. pesto, hummus) na słono lub słodko – z masłem orzechowym, miodem czy też dżemem. Nie zmienia to faktu, iż już w wersji „soli” smakują niesamowicie! Oczywiście najlepiej smakują tuż po upieczeniu, zresztą sami zobaczycie jak szybko znikają z talerza… No to do dzieła!
Składniki (6 sztuk):
220 g mąki pszennej tortowej + 180 g mąki orkiszowej (jeżeli wolicie jednak bajgle tylko z mąki pszennej, wówczas: 400 g mąki pszennej)
Jeden komentarz
Mega pyszne 😊