TOFUCZNICA, czyli wegańska jajecznica

tofucznica

Dziś mam dla Was przepis na jajecznicę w wersji wege – jest tak samo prosta w przygotowaniu jak klasyczna jajecznica i smakuje tak samo dobrze. Jeżeli nie macie pomysłu na tofu to spróbujcie koniecznie tofucznicy, która sprawdzi się genialnie na śniadanie, jak i na kolacje.

Składniki (na 1 porcję):

  • pół kostki tofu naturalnego (90 g)
  • odrobina oleju rzepakowego (ok. 1 łyżki)
  • odrobina wody
  • szczypta soli, pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • opcjonalnie: mały ząbek czosnku  przeciśnięty przez praskę
  • do dekoracji: odrobina zieleniny, np. szczypiorek, pietruszka, roszponka

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
  2.  W międzyczasie tofu odsączyć z wody i rozkruszyć bezpośrednio na patelnię.
  3.  Chwilę podsmażyć, podlać wodą i dusić przez kilka minut, do odparowania wody.
  4.  Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie.
  5.  Udekorować zieleniną. Gotowe! Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem 🙂
tofucznica

Wartość odżywcza (1 porcja):

Wartość energetyczna172 kcal
Tłuszcz14,8 g
Węglowodany3,1 g
Białko 9,4 g
tofucznica

W komentarzach dajcie koniecznie znać czy próbowaliście tofucznicy i jeżeli tak, to z czym najbardziej Wam smakuje 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *