Czekoladowe brownie z fasoli

brownie

Czekoladowe brownie z fasoli to jedna z najszybszych i najsmaczniejszych alternatyw dla niezdrowych, sklepowych słodyczy, które nie grzeszą kalorycznością oraz długą listą polepszaczy i barwników…
Jest niezwykle puszyste, wręcz rozpływa się w ustach, a dzięki bogactwie składników odżywczych możemy sięgać po nie bez wyrzutów sumienia… 🙂

Kakao, któremu zawdzięczamy obłędnie czekoladowy smak wypieków jest świetnym źródłem antyoksydantów oraz wapnia, dlatego tez jest smakołykiem dla naszej skóry, czy układu nerwowego. Jego spożycie wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu skóry, a także koi układ nerwowy i reguluje pracę serca. Poza tym, kakao jest głównie źródłem magnezu, który obniża ciśnienie krwi, zwiększa naszą wydajność umysłową, odpowiada za kurczliwość mięśni i reguluje działanie układu nerwowego. To on skutecznie walczy ze stresem i „uspokaja” nasz organizm! I jak tu go sobie odmówić?!

Czerwona fasola jest przede wszystkim cennym źródłem białka roślinnego, a więc wzbogacenie nią ciasta pozwala na uzyskanie pożywnego i sycącego na dłużej wypieku. Dodatkowo, jest bogata w błonnik, który usprawnia trawienie i  jednocześnie oczyszcza organizm. Poza tym, zawiera ona witaminy z grupy B, żelazo, cynk czy kwas foliowy.
Co ciekawe, jego obecność w brownie jest niewyczuwalna w smaku! Ale za to nasz organizm odczuwa zdecydowaną różnicę 🙂

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli (800g)
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • ok. 6 łyżek gorzkiego kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • ok. 4-5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

brownie

Fasolę przepłukujemy pod bieżącą wodą, odcedzamy na sitku i osuszamy. Przekładamy do miski i dodajemy
pozostałe składniki. Miksujemy blenderem lub przy użyciu thermomixa do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Przygotowaną masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 40-45 min.

browniebrownie

Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe w towarzystwie popołudniowej kawy 🙂

Koniecznie wypróbujcie!

Może Ci się również spodobać

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *