Ciasteczka z NASIONAMI KONOPI

ciastkaNASIONA KONOPI?! Już sam tytuł brzmi intrygująco. Spokojnie, dzisiejszy wpis będzie o nasionach konopi siewnej, które nie są nasionami marihuany, a nasionami z konopi przemysłowej, legalnie uprawianym gatunkiem w krajach Unii Europejskiej. Natomiast aktywny składnik, który działa psychoaktywnie zawiera konopia indyjska (marihuana). Konopie konopiom nie równe.

Postanowiłam napisać o nich parę słów, ponieważ ostatnio coraz częściej można je spotkać w supermarketach ze zdrową żywnością, a także zapewne mało kto z Was zdaje sobie sprawę z korzyści, jakie przynosi nam ich spożycie.

Niełuskane nasiona konopi siewnej zaliczane są do tzw super foods, czyli nieprzetworzonej żywności, która stanowi bogactwo cennych składników odżywczych. Przede wszystkim możemy tak o nich mówić, ze względu na:

  • zbilansowaną proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne do utrzymania równowagi biologicznej organizmu – wspomagają pracę serca, układu nerwowego, a także zapewniają właściwy stan skóry, włosów i paznokci,
  • błonnik, który warunkuje prawidłową pracę układu trawiennego, daje uczucie sytości na dłużej,
  • liczne składniki mineralne, takie jak: magnez, cynk, żelazo, potas – dzięki którym nasz organizm może prawidłowo funkcjonować.

Jak widać, spożywanie nasion konopi przynosi wiele korzyści. Dodatkowo mają one delikatny, orzechowy smak, a uprażone na patelni świetnie chrupią i stanowią ciekawą przekąskę. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na ciasteczka z ich wykorzystaniem, które z powodzeniem możecie zjeść jako przekąskę. Dajcie się skusić, a nie pożałujecie!

Składniki:

  • 1/2 szklanki niełuskanych nasion konopi
  • 2 banany
  • awokado
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • ok. 2 łyżki miodu
  • 2 kopiate łyżki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych + do posypania ciasteczek
  • 1/2 tabliczki pokruszonej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

ciasteczka ciasteczkaciasteczka

Nasiona konopi prażymy na suchej patelni do momentu ich zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia.

ciasteczka

Wszystkie składniki oprócz nasion konopi oraz czekolady miksujemy ze sobą na gładką masę.

ciasteczka

Dodajemy ostudzone nasiona konopi oraz gorzką czekoladę. Mieszamy całość łyżką.

ciasteczka

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładamy łyżką masę formując kulki, które następnie lekko spłaszczamy. Posypujemy wiórkami kokosowymi, delikatnie dociskając łyżką.

ciasteczka

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez ok. 15 minut.

ciasteczka

Gotowe!! 🙂

Może Ci się również spodobać

2 komentarze

    1. Zmielone migdały lub rozdrobnione płatki owsiane będą również świetnie pasować 🙂
      Pozdrawiam i życzę smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *