CHINKALI, czyli gruzińskie pierożki

chinkali

Chinkali to tradycyjne pierożki wywodzące się z kuchni gruzińskiej, którym ciężko się oprzeć. Mięsko gotowane z rosołkiem w sakiewce nabiera cudownego smaku, a wypływający później bulion po przegryzieniu pierożka jest niezastąpiony… Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest trudniejsze w porównaniu do klasycznych pierogów – zobaczcie sami!

Składniki (ok. 15-20 sztuk):

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (typ 450)
  • 210 g ciepłej wody
  • żółtko
  • pół łyżeczki soli 

Farsz:

  • 0,5 kg wołowiny 
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • garść nasion kolendry + duża garść świeżej kolendry w liściach (opcjonalnie można zastąpić świeżą pietruszką)
  • 280 ml rosołu
  • oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

chinkali
Na początku przygotowujemy mięso. W tym celu mielimy je w maszynce i przekładamy do miski.
chinkali
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (na oliwie) do momentu zeszklenia się.
chinkali
W międzyczasie rozdrabniamy nasiona kolendry w moździerzu.
chinkali
Świeżą kolendrę siekamy i mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz (tak, aby dokładnie połączyć je ze sobą) przez kilka minut.
chinkali
chinkali
Kolejno przygotowujemy ciasto na chinkali, łącząc ze sobą dokładnie wszystkie składniki na ciasto (ja użyłam w tym celu thermomixa).
chinkali
Ciasto rozwałkowujemy podobnie jak na pierogi z tą różnicą, że powinno ono być nieco grubsze, a średnica większa (ok. 10 cm, ale to wszystko zależy jakiej wielkości chinkali chcecie uzyskać). Na każdy krążek nakładamy po mniej więcej łyżce przygotowanego farszu.
chinkali
Brzegi ciasta łączymy ze sobą, tworząc sakiewkę i zlepiając ze sobą szczelnie łączenie (jak na powyższym zdjęciu).
chinkali
Przygotowane chinkali umieszczamy w garnku z wrzącą wodą i gotujemy przez ok. 10 min. Warto delikatnie na początku poruszyć pierożki i przemieszać je tak, aby nie przykleiły się do dna garnka. W trakcie gotowania również co jakiś czas delikatnie mieszamy. Po ugotowaniu wyciągamy przy użyciu łyżki cedzakowej z wody i serwujemy!

Jak należy prawidłowo konsumować nasze chinkali?

Pierożki konsumujemy jedynie przy użyciu dłoni, bez pomocy sztućców. Należy podnieść za uformowane zlepienie w górnej części i nadgryźć delikatnie tak, aby początkowo wypić wypływający ze środka bulion, po czym spożyć pozostałą część chinkali.

Smacznego!

Może Ci się również spodobać

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *