PIEROGI ruskie

pierogi ruskie

Klasyczne, tradycyjne, domowe, ręcznie robione, uwielbiane przez wszystkich… Już na samą myśl nasze kubki smakowe szaleją! Dziś we wpisie przepis na pierogi ruskie, których smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Niejednokrotnie podglądałam pracę taty w kuchni – wiedza przekazana przez niego pozwoliła mi na uzyskanie tego niepowtarzalnego smaku. Warto poświęcić trochę czasu w kuchni na naturalne i przede wszystkim niezastąpione w smaku pierogi!

Składniki:

Farsz:

  • 0,6 kg twarogu
  • 2 duże cebule
  • ok. 0,7 kg ziemniaków
  • 1 jajo kurze
  • olej rzepakowy nierafinowany (do smażenia cebuli)
  • pieprz, sól

Ciasto:

  • ok. 200 g mąki żytniej i ok. 500 g mąki pszennej (LUB: 350 g mąki żytniej i 350 g mąki pszennej – jednakże w tym przypadku ciasto jest bardziej kruche i mniej elastyczne; LUB klasycznie: 700 g mąki pszennej)
  • 2 jaja kurze
  • 250 ml ciepłej wody
  • sól

Sposób przygotowania:

pierogi ruskie

Farsz:

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzątku, solimy i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie cebule kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia. Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie twaróg wraz z ostudzonymi ziemniakami ugniatamy przy pomocy tłuczka lub praski. Dodajemy kolejno zeszkloną cebulkę (wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem), jajko i przyprawiamy do smaku. Warto przyprawić farsz mocniej, aby finalnie uzyskać wyrazisty smak. Na koniec łączymy wszystkie składniki ze sobą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

pierogi ruskie

Ciasto:

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz sól. Wlewamy ciepłą wodę, wbijamy jajka i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
W przypadku zbyt klejącego się ciasta dodajemy więcej mąki; gdy z kolei ciasto jest za twarde, dodajemy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką.

pierogi ruskie

Przygotowujemy stolnicę o dużej powierzchni oraz wałek. Stolnicę posypujemy niewielką ilością mąki, odrywamy niewielki kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 2 mm.
W razie potrzeby w trakcie wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. Następnie przy użyciu szklanki lub wykrawacza do pierogów wycinamy kółka w cieście. Kolejno nakładamy na każde kółko odpowiednią ilość farszu (ok. łyżeczki) tak, aby można było swobodnie kleić pierogi (najlepiej jest formować z farszu małe kulki).

pierogi ruskie

Każde kółko z ciasta warto przed sklejeniem rozciągnąć delikatnie tak, aby farsz nie dostał się na jego brzegi (zapobiega to rozklejaniu się pierogów podczas gotowania, a także ułatwia ich lepienie). Kółka wraz z farszem kładziemy na dłoni, składamy na pół i rozpoczynamy lepienie pierogów. Polecam sklejanie ciasta we wzorki, co oprócz estetycznego i oryginalnego wyglądu chroni dodatkowo ciasto przed rozklejeniem.

Pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie przez czas ok. 7-9 min. Po wrzuceniu do wody delikatnie mieszamy w celu zapobiegnięcia przyklejenia się pierogów do dna.
W trakcie gotowania również mieszamy co parę minut.

pierogi ruskie pierogi ruskie

Pierogi ruskie najlepiej komponują się z oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym nierafinowanym w towarzystwie zeszklonej cebulki oraz (lub) skwarków.

Delektujcie się!

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *