W mojej kuchni od kilku miesięcy coraz częściej gości MASŁO ORZECHOWE. Jak z każdym produktem spożywczym, tak i w tym przypadku wybierałam to najlepszej jakości, bez zbędnych dodatków, które tylko minimalizują wartości odżywcze zawartych w nim orzechów. Postanowiłam przygotować własne masło orzechowe, w pełni naturalne, bez żadnych dodatków (z wyjątkiem szczypty soli himalajskiej). Jak się okazało jest to banalnie proste, a efekt zdecydowanie satysfakcjonujący.
Do przygotowania domowego masła orzechowego użyłam orzechów włoskich, które jem na codzień i bardzo cenię za smak i właściwości odżywcze. Są one bogate w witaminę C i E, żelazo, a także minerały – magnez, potas, wapń, cynk. Konsumpcja tych orzechów chroni nas przed astmą, miażdżycą, zawałem serca, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia raka. Dzięki bogactwie licznych witamin i minerałów poprawiają one wygląd naszej cery, obniżają poziom ”złego” cholesterolu, wspomagają nasz układ nerwowy, a przede wszystkim usprawniają pracę mózgu. O orzechach wspominałam więcej tutaj.
Jeżeli nigdy nie mieliście okazji przygotować domowego masła orzechowego – naprawdę warto spróbować! Różni się ono smakiem i konsystencją od tego gotowego z supermarketu, jednak zdecydowanie na lepsze. Poza tym, jest w 100% naturalne i to Wy możecie zadecydować co się w nim znajdzie 🙂
Przekonajcie się jakie to proste… i smaczne!
Składniki:
- orzechy włoskie (w moim przypadku ok. 300 g, ilość zależy od tego ile masła orzechowego chcemy otrzymać)
- szczypta soli (ja użyłam himalajskiej)
Sposób przygotowania:
Orzechy prażymy na suchej patelni do momentu ich lekkiego zarumienienia.
Następnie miksujemy orzechy wraz z szczyptą soli blenderem (ja użyłam thermomixa) do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (czas zależy od blendera, mi zajęło to ok 15-20 min, z przerwami na zebranie orzechów ze ścianek urządzenia).
Dodatkowo, podrzucam Wam pomysł na pełnowartościowe śniadanie z wykorzystaniem domowego masła orzechowego – całość komponuje się świetnie!
Potrzebujecie jedynie:
dwie kromki żytniego pieczywa (lub innego – ważne jest aby nie zawierał konserwantów i barwników)
domowe masło orzechowe
dwa plasterki białego twarożku
banana
szczyptę cynamonu
Pieczywo podpiekamy na suchej patelni, a następnie smarujemy przygotowanym masłem orzechowym.
Na masło orzechowe kładziemy twarożek oraz pokrojonego banana. Całość posypujemy cynamonem.
Czyż nie wygląda smakowicie? 🙂