Domowe MASŁO ORZECHOWE

masło orzechowe

W mojej kuchni od kilku miesięcy coraz częściej gości MASŁO ORZECHOWE. Jak z każdym produktem spożywczym, tak i w tym przypadku wybierałam to najlepszej jakości, bez zbędnych dodatków, które tylko minimalizują wartości odżywcze zawartych w nim orzechów. Postanowiłam przygotować własne masło orzechowe, w pełni naturalne, bez żadnych dodatków (z wyjątkiem szczypty soli himalajskiej).  Jak się okazało jest to banalnie proste, a efekt zdecydowanie satysfakcjonujący.

Do przygotowania domowego masła orzechowego użyłam orzechów włoskich, które jem na codzień i bardzo cenię za smak i właściwości odżywcze. Są one bogate w witaminę C i E, żelazo, a także minerały – magnez, potas, wapń, cynk. Konsumpcja tych orzechów chroni nas przed astmą, miażdżycą, zawałem serca, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia raka. Dzięki bogactwie licznych witamin i minerałów poprawiają one wygląd naszej cery, obniżają poziom ”złego” cholesterolu, wspomagają nasz układ nerwowy, a przede wszystkim usprawniają pracę mózgu. O orzechach wspominałam więcej tutaj.

Jeżeli nigdy nie mieliście okazji przygotować domowego masła orzechowego – naprawdę warto spróbować! Różni się ono smakiem i konsystencją od tego gotowego z supermarketu, jednak zdecydowanie na lepsze. Poza tym, jest w 100% naturalne i to Wy możecie zadecydować co się w nim znajdzie 🙂

Przekonajcie się jakie to proste… i smaczne!

Składniki:

  • orzechy włoskie (w moim przypadku ok. 300 g, ilość zależy od tego ile masła orzechowego chcemy otrzymać)
  • szczypta soli (ja użyłam himalajskiej)

masło orzechowe

Sposób przygotowania:

masło orzechowe

Orzechy prażymy na suchej patelni do momentu ich lekkiego zarumienienia.

masło orzechowe

Następnie miksujemy orzechy wraz z szczyptą soli blenderem (ja użyłam thermomixa) do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (czas zależy od blendera, mi zajęło to ok 15-20 min, z przerwami na zebranie orzechów ze ścianek urządzenia).

Dodatkowo, podrzucam Wam  pomysł na pełnowartościowe śniadanie z wykorzystaniem domowego masła orzechowego – całość komponuje się świetnie!

Potrzebujecie jedynie:

dwie kromki żytniego pieczywa (lub innego – ważne jest aby nie zawierał konserwantów i barwników)

domowe masło orzechowe

dwa plasterki białego twarożku

 banana

szczyptę cynamonu

masło orzechowe

Pieczywo podpiekamy na suchej patelni, a następnie smarujemy przygotowanym masłem orzechowym.

masło orzechowe

Na masło orzechowe kładziemy twarożek oraz pokrojonego banana. Całość posypujemy cynamonem.

Czyż nie wygląda smakowicie? 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *