Nie macie pomysłu na śniadanie? Szukacie czegoś nowego? Mam dla Was przepyszne, proste w przygotowaniu placuszki bananowe! Odżywcze, obfitujące w pełnowartościowe białko, z pewnością dodadzą Wam energii z rana i nasycą na dłużej.
Składniki (na ok. 10 sztuk):
- banan
- 3 jajka
- 4 kopiate łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżka ksylitolu
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
- tłuszcz do smażenia – olej rzepakowy bądź oliwa z oliwek, ewentualnie masło
- dodatkowo do podania (opcjonalnie): jogurt, miód pszczeli, owoce
Sposób przygotowania:
- Na początku oddzielamy żółtka od białek.
- Do żółtek dodajemy wszystkie składniki mokre (oprócz oczywiście oddzielonych białek) i mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji (najlepiej rozdrobnić najpierw banana, a później połączyć całość przy użyciu miksera bądź blendera).
- Kolejno dodajemy pozostałe składniki suche (oprócz ksylitolu) i mieszamy dokładnie, odstawiamy.
- W osobnej misce ubijamy białka z ksylitolem do momentu uzyskania sztywnej piany.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, a następnie układamy równomiernie przygotowaną masę na kształt średniej wielkości placuszków (średnio 2-3 łyżki).
- Smażymy do momentu zarumienienia z obu stron.
- Podajemy świeżo przygotowane – w wersji solo bądź z dodatkami, takimi jak jogurt z miodem pszczelim (świetne połączenie – polecam!) czy tez świeżymi owocami, musem owocowym, nasionami… tak naprawdę na co macie tylko ochotę 🙂
Wartość odżywcza (dla 1 placuszka*):
Wartość energetyczna | 65,6 kcal |
Tłuszcz | 2,5 g |
Węglowodany | 8,9 g |
Białko | 3,1 g |
*zakładając jako całość 10 szt.
Czy można zacząć dzień lepiej? O Dajcie koniecznie znać z czym takie placuszki smakują Wam najbardziej! Chętnie sama się zainspiruje Smacznego śniadanka!