Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jak zrobić własne, domowe ciasto francuskie, pozbawione zbędnych dodatków? Postanowiłam spróbować przygotować dla Was taki przepis i przekonać się czy jest to takie trudne. Koniec końców wyszło zdecydowanie lepsze jak to ze sklepowych półek – przede wszystkim jest bardziej puszyste, delikatne i… zdrowsze!
Czy zrobienie domowego ciasta francuskiego jest trudne?
Muszę przyznać, iż samo przygotowanie ciasta francuskiego nie jest absolutnie trudne, wręcz przeciwnie – składa się z powtarzalnych sekwencji. Niestety, jest jednak czasochłonne – na jego przygotowanie musimy zarezerwować sobie ok. 10-12h. Ale! Najwięcej zajmuje tu czas oczekiwania, a mianowicie czas przechowywania ciasta w lodówce. Nie zniechęcajcie się tym bo w tym czasie, kiedy ciasto jest w lodówce możecie spokojnie zająć się czymś innym 🙂
Czy taka wersja domowa jest już „odchudzona” i może jeść „do woli”?
Niestety, ciasto francuskie ma to do siebie, że jest i musi być po prostu tłuste. Nie zmienia to jednak faktu, że modyfikacja składu może poprawić jego jakoś zdrowotną i ograniczyć niepotrzebne dodatki.
A więc… Co jest potrzebne?
Składniki (na ok. 0,5 kg ciasta):
100 ml zimnej wody
30 g + 210 g masła
łyżeczka soli
115 g mąki pszennej
20 g mąki orkiszowej
70 g mąki krupczatki
Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy wszystkie składniki – masło podgrzewamy do uzyskania ciekłej konsystencji, a w misce mieszamy ze sobą wszystkie rodzaje mąki wraz z solą. Kolejno dodajemy wodę oraz rozpuszczone masło (I część – 30 g) i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas ok. 2h.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy (najlepiej na stolnicy oprószonej mąką – może się lekko przyklejać), a na środku umieszczamy pozostałą ilość masła (najlepiej wyciągnąć z lodówki niedługo przed wyciągnięciem ciasta – tak, aby było nadal dość mocno schłodzone, ale nie bezpośrednio z lodówki).
Masło owijamy szczelnie ciastem z każdej strony.
Kolejno, rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta, którego dłuższy bok będzie ok. 3 razy dłuższy od krótszego.
Ciasto składamy na 3 części, na kształt kwadratu, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1,5-2h.
Po wyciągnięciu z lodówki ponownie rozwałkowujemy ciasto, tak jak wcześniej.
Następnie również składamy jak poprzednio i wkładamy ponownie do lodówki na 1,5-2h.
Opisaną czynność powtarzamy ok. 5-6 razy (można spokojnie zostawić na noc ciasto w lodówce i dokończyć na drugi dzień, jeżeli nie zdążycie ze wszystkimi czynnościami).
Tak przygotowane ciasto możemy wykorzystać na wiele sposobów – jako baza do deserów, przekąsek, czy też dań głównych. Świetnie sprawdza się do portugalskiego deseru Pastéis de nata 🙂