W święta Wielkanocne z pewnością nie może zabraknąć na stole mazurka. W tym roku przygotowałam czekoladową wersję z kruchym ciastem z mąką żytnią – wyszedł naprawdę świetnie! Dodatek pyłku pszczelego do dekoracji okazał się strzałem w dziesiątkę – dodaje koloru i sporej dawki witamin (i nie tylko)!
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki żytniej
- 150 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- ok. 120 g masła (z lodówki)
- ok. 50 g ksylitolu
Masa:
- 4 białka
- ok. 30-40 g ksylitolu
- ok. 200 g orzechów (w moim przypadku były to orzechy włoskie, pekan i migdały), wiórków kokosowych
- kopiata łyżka gorzkiego kakao
- łyżeczka cynamonu
Do dekoracji:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe
- orzechy
- nasiona słonecznika
- pyłek pszczeli (więcej o jego właściwościach znajdziecie tutaj)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 40-60 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy równomiernie ciasto. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Następnie przygotowujemy masę. W tym celu siekamy drobno orzechy (termomix sprawdza się tu świetnie) i mieszamy z cynamonem i kakao. Białka z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy przygotowaną mieszankę i mieszamy ze sobą.
Masę wykładamy równomiernie na upieczonym spodzie.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie, rozlewamy równomiernie czekoladę po przygotowanym mazurku i dekorujemy orzechami, wiórkami kokosowymi i pyłkiem pszczelim.
Schładzamy i konsumujemy!
Wesołych Świąt! 🙂