MAZUREK czekoladowo-orzechowy

mazurekW święta Wielkanocne z pewnością nie może zabraknąć na stole mazurka. W tym roku przygotowałam czekoladową wersję z kruchym ciastem z mąką żytnią – wyszedł naprawdę świetnie! Dodatek pyłku pszczelego do dekoracji okazał się strzałem w dziesiątkę – dodaje koloru i sporej dawki witamin (i nie tylko)!

Składniki:

Spód:

  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • ok. 120 g masła (z lodówki)
  • ok. 50 g ksylitolu

Masa:

  • 4 białka
  • ok. 30-40 g ksylitolu
  • ok. 200 g orzechów (w moim przypadku były to orzechy włoskie, pekan i migdały), wiórków kokosowych
  • kopiata łyżka gorzkiego kakao
  • łyżeczka cynamonu

Do dekoracji:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe
  • orzechy
  • nasiona słonecznika
  • pyłek pszczeli (więcej o jego właściwościach znajdziecie tutaj)

Sposób przygotowania:

mazurek

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 40-60 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy równomiernie ciasto. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

mazurek

Następnie przygotowujemy masę. W tym celu siekamy drobno orzechy (termomix sprawdza się tu świetnie) i mieszamy z cynamonem i kakao. Białka z ksylitolem ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy przygotowaną mieszankę i mieszamy ze sobą.

mazurek

Masę wykładamy równomiernie na upieczonym spodzie.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 20 minut.

mazurek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie, rozlewamy równomiernie czekoladę po przygotowanym mazurku i dekorujemy orzechami, wiórkami kokosowymi i pyłkiem pszczelim.
Schładzamy i konsumujemy!

mazurek

Wesołych Świąt! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *