Banalnie proste leczo, w wersji nieco zmodyfikowanej. Niezastąpione w chłodne, deszczowe dni – cudownie rozgrzewa od środka. Oryginalna, podstawowa baza do leczo to warzywa – cebula, papryka i pomidory. W moim przepisie oprócz wymienionych podstawowych składników zagościła cukinia oraz rośliny strączkowe – fasola i soczewica. Ich połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę! Wyrazisty smak świetnie pobudza kubki smakowe.
Tradycyjne leczo to tak naprawdę węgierska potrawa, która zdobyła swoją popularność również w Polsce, gdzie przyrządzana jest najczęściej na oleju, z dodatkiem cukinii lub bakłażana. W wersji mięsnej występuje również wędzony boczek lub wędzona słonina. Moja wersja jest nieco lżejsza, postawiłam w niej na białko z roślin strączkowych, które okazało się świetnym uzupełnieniem wegetariańskiego leczo. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu!
Składniki (4-5 porcji):
- 1 średniej wielkości cukinia
- puszka czerwonej fasoli
- puszka soczewicy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 żółta papryka
- 1 średniej wielkości cebula
- olej rzepakowy nierafinowany, tłoczony na zimno (do smażenia)
- przyprawy: kmin rzymski, papryka wędzona, sól himalajska, pieprz czarny
- natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
- Cukinię i paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego, następnie kroimy warzywa (wraz z cebulą) w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulkę do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, dusimy na małym ogniu. Dodajemy odsączoną soczewicę, fasolę i pomidory, dusimy przez ok. 30 minut.
- Leczo przyprawiamy i mieszamy całość. Podajemy udekorowane listkami pietruszki.
Enjoy! 🙂