Świetnie sprawdzą się przed czy też w trakcie intensywnego wysiłku (np. podczas pokonywania dłuższego dystansu na rowerze), a także jako słodki dodatek do kawy lub przekąska na uczelnie/do pracy. Przepis jest bardzo prosty, a same batony gwarantuję, że zaspokoją Waszą ochotę na słodkie!
Łapcie przepis i dajcie znać jak Wam smakują! 🙂
Składniki (4 batony):
- 1 banan
- 1 jajo kurze
- 60 g płatków owsianych
- 60 g rodzynek
- łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Banana rozgnieść przy użyciu widelca.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać ze sobą za pomocą widelca.
- Przygotowaną masę rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Masa na batony powinna być grubości mniej więcej 1-1,5 cm i powinna być ułożona na kształt prostokąta.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez 15-20 min.
- Po upieczeniu pokroić na kształt batonów i pozostawić do ostygnięcia.
Wartość odżywcza (1 baton – ok. 75 g):
Wartość energetyczna | 153,7 kcal |
Tłuszcz | 2,6 g |
Węglowodany | 29,1 g |
Białko | 4,4 g |