Czekoladowe BATONY ENERGETYCZNE

czekoladowe batony

Świetnie sprawdzą się przed czy też w trakcie intensywnego wysiłku (np. podczas pokonywania dłuższego dystansu na rowerze), a także jako słodki dodatek do kawy lub przekąska na uczelnie/do pracy. Przepis jest bardzo prosty, a same batony gwarantuję, że zaspokoją Waszą ochotę na słodkie!

Łapcie przepis i dajcie znać jak Wam smakują! 🙂

Składniki (4 batony):

  • 1 banan
  • 1 jajo kurze
  • 60 g płatków owsianych
  • 60 g rodzynek
  • łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Banana rozgnieść przy użyciu widelca.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać ze sobą za pomocą widelca. 
  3. Przygotowaną masę rozłożyć  równomiernie na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Masa na batony powinna być grubości mniej więcej 1-1,5 cm i powinna być ułożona na kształt prostokąta.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez 15-20 min.
  5. Po upieczeniu pokroić na kształt batonów i pozostawić do ostygnięcia.
czekoladowe batony

Wartość odżywcza (1 baton – ok. 75 g):

Wartość energetyczna153,7 kcal
Tłuszcz2,6 g
Węglowodany29,1 g
Białko 4,4 g
czekoladowe batony
czekoladowe batony

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *