Delikatny, lekki, puszysty – jak chmurka! Sernik idealny na każdą okazję, prosty w przygotowaniu i niejednokrotnie sprawdzony. To chyba moje ulubione ciasto – uwielbiam w nim ten smak twarogu i niezwykłą lekkość…
Jeżeli macie ochotę na zdrowe słodkości – to zdecydowanie propozycja dla Was!
Sernik jest niezwykle lekki, zdrowy (bez dodatku masła i z niewielką ilością ksylitolu) i banalnie prosty w przygotowaniu!
Ponadto jest to jedno z najbardziej wartościowych i lekkich ciast – znajdziecie w nim bowiem pełnowartościowe białko, a co więcej taki jeden kawałek to zaledwie 112 kcal!
Dajcie znać w komentarzach jak Wam smakuje 🙂
Składniki (blacha o średnicy 25 cm – 12 porcji):
- 500 g twarogu półtłustego
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 jaja kurze
- 7 łyżek ksylitolu
- 70 g mąki ziemniaczanej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- szczypta soli
- odrobina masła (do natłuszczenia blachy)
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek.
- Do żółtek dodać ksylitol, zmiksować blenderem lub w thermomixie (sprawdza się idealnie!).
- Następnie dodać twaróg i jogurt, zmiksować na gładką masę.
- Do przygotowanej masy dodać mąkę ziemniaczaną i aromat, wymieszać.
- Białka ubić ma sztywno z solą, wymieszać z masą sernikową.
- Spód blachy z tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki delikatnie natłuścić masłem.
- Masę przelać równomiernie do tortownicy, piec w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez ok. 40 minut.
- Nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika – pozostawić w wyłączonym piekarniku na czas ok. 15-20 min.
Wartość odżywcza (1 porcja = 1 z 12 kawałków):
Wartość energetyczna | 111,9 kcal |
Tłuszcz | 3,8 g |
Węglowodany | 14,8 g |
Białko | 10,6 g |