Domowe rogaliki? Czemu nie! Są proste, lżejsze od tradycyjnych i równie smaczne. Ciasto pozbawione jest dodatku cukru – w tym przypadku to dżem nadaje słodycz naszym rogalikom. Dodatkowo, są one naprawdę malutkie! Wprawdzie jednorazowo z porcji wychodzi ich ok. 60 sztuk ale wbrew pozorom nie jest to dużo – ciasno upakowane zmieszczą się na jednej blaszce do pieczenia 🙂
Składniki (ok. 60 szt):
Ciasto:
- 200 g twarogu półtłustego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej
- 100 g masła
Nadzienie:
- ulubiony domowy dżem
Na wierzch:
- żółtko jaja
- opcjonalnie: wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Schłodzone masło kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
- Na oprószonej mąką desce rozwałkowujemy część ciasta i wykrawamy okrąg (można użyć np. pokrywkę od garnka – użyta przeze mnie do przepisu ma 19 cm średnicy). Dzielimy go na 8 równych trójkątów.
- Na przygotowane trójkąty nakładamy odrobinę dżemu (opcjonalnie można dodać również coś do środka, np. wiórki kokosowe, pokruszone migdały – to zależy od Was!). Cóż, człowiek uczy się na błędach – na zdjęciach jest trochę za dużo dżemu (wypływa później po bokach więc nie dawajcie za dużo).
- Ciasto zawijamy od zewnętrznej strony do środka, formując rogaliki.
- Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy każdego odrobiną roztrzepanego żółtka i według uznania posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 min, do momentu ich zarumienienia.
*Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna | 39,4 kcal |
Tłuszcz | 1,7 g |
Węglowodany | 5 g |
Białko | 1,4 g |
*dla 1 rogalika średnio (zakładając jako całość 60 rogalików)
Lubicie takie rogaliki? Dajcie znać w komentarzach! 🙂