Mini ROGALIKI

rogaliki

Domowe rogaliki? Czemu nie! Są proste, lżejsze od tradycyjnych i równie smaczne. Ciasto pozbawione jest dodatku cukru – w tym przypadku to dżem nadaje słodycz naszym rogalikom. Dodatkowo, są one naprawdę malutkie! Wprawdzie jednorazowo z porcji wychodzi ich ok. 60 sztuk ale wbrew pozorom nie jest to dużo – ciasno upakowane zmieszczą się na jednej blaszce do pieczenia 🙂

Składniki (ok. 60 szt):

Ciasto:
  • 200 g twarogu półtłustego 
  • 50 g jogurtu naturalnego 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki orkiszowej 
  • 100 g masła
Nadzienie:
  • ulubiony domowy dżem 

Na wierzch: 

  • żółtko jaja
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Schłodzone masło kroimy w kostkę.
  2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  3. Na oprószonej mąką desce rozwałkowujemy część ciasta i wykrawamy okrąg (można użyć np. pokrywkę od garnka – użyta przeze mnie do przepisu ma 19 cm średnicy). Dzielimy go na 8 równych trójkątów.
  4. Na przygotowane trójkąty nakładamy odrobinę dżemu (opcjonalnie można dodać również coś do środka, np. wiórki kokosowe, pokruszone migdały – to zależy od Was!). Cóż, człowiek uczy się na błędach – na zdjęciach jest trochę za dużo dżemu (wypływa później po bokach więc nie dawajcie za dużo).
  1. Ciasto zawijamy od zewnętrznej strony do środka, formując rogaliki.
rogaliki
  1. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy każdego odrobiną roztrzepanego żółtka i według uznania posypujemy wiórkami kokosowymi. 
  2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15-20 min, do momentu ich zarumienienia.
rogaliki

*Wartość odżywcza:

Wartość energetyczna39,4 kcal
Tłuszcz1,7 g
Węglowodany5 g
Białko1,4 g

*dla 1 rogalika średnio (zakładając jako całość 60 rogalików)

Lubicie takie rogaliki? Dajcie znać w komentarzach! 🙂

Może Ci się również spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *